Jedzenie latem przywodzi na myśl owocową sałatkę. Spożywamy wtedy zdecydowanie więcej owoców i świeżych warzyw. Łatwiej dostępne są soczyste owoce takie jak arbuzy, melony, brzoskwinie, truskawki.
Od wielu już lat, napoje energetyczne cieszą się dużą popularnością. Jest to wynik kampanii reklamowych producentów energetyków. Powiązania poszczególnych marek ze sportem, imprezami muzycznymi i kreacją stylu życia zwiększają w istotny sposób zyski produ
Wśród polskich turystów Wschodnia Azja cieszy się coraz większą popularnością. Pośród krajów tego regionu Korea Południowa staje się coraz bardziej interesującym dla nas kierunkiem. Ten ciekawy kraj przyciąga nie tylko fascynującą historią, zabytkami, lud
W tym artykule zajmiemy się papryką jako przyprawą w stanie mielonym. Świeża papryka, oczywiście też może być użyta jako dodatek poprawiający smak i jakość dania, ale może być też sama w sobie daniem (np. papryka faszerowana, paprykarz itd.) I w tym wypad
Zbliża się czas urlopów, wyjazdów zagranicznych w różne strony. Wielu turystów zwiedzi Polskę, odwiedzi kraje europejskie. Na pewno wiele osób odwiedzi odleglejsze krainy. A tam zwiedzając, trzeba spróbować miejscowych specjałów
Wszystkie opracowania dotyczące branży gastronomicznej (w tym kawiarnianej), ostatnie lata dzielą na okresy przed i po pandemii. Nic dziwnego, pandemia COVID-19 była potężnym ciosem, dla wielu sektorów usług, produkcji.
Choć grillować można przez cały rok to spotkania w czasie majówki są dla nas otwarciem sezonu. Początek maja to nie zawsze sprzyjająca pogoda, ale najczęściej jest już zielono, a długi weekend może być także udany pod względem pogody. Patentów na grilla j
Tytułowe przyprawy są popularne nie tylko w naszym kraju. Właściwie są wykorzystywane w kuchniach całego świata. Powód tej popularności jest prosty. Pierwotnie rosły w miejscach naszego globu, gdzie przebiegały szlaki handlowe. Razem z kupcami trafiały w
Od dzieciństwa, słyszymy, że witaminy to samo zdrowie, trzeba jeść produkty je zawierające, a nawet wspomagać się suplementami, aby ich nie zabrakło. To wszystko prawda, ale lepszym rozwiązaniem jest świadome korzystanie z wiedzy dietetyków, farmaceutów i
Warszawa - stolica Polski. Czy można mówić o warszawskiej kuchni? Czy może to po prostu kuchnia Mazowsza, którego Warszawa jest także stolicą?
Pomimo nieustannej krytyki fast foodów i fatalnej opinii o tym “śmieciowym jedzeniu” większość z nas choć raz jadła pizzę, kebaba czy hamburgera. I nie oszukujmy się, czasami lubimy zjeść coś “niezdrowego”, a kolejki w barach i restauracjach serwujących t