Blog - strona 2

 
Vademecum przypraw: kolendra, galangal, liście limonki, trawa cytrynowa

Vademecum przypraw: kolendra, galangal, liście limonki, trawa cytrynowa

Kuchnie krajów azjatyckich, różnią się od siebie, mają jednak kilka cech wspólnych. To duża ilość aromatów i smaków, jedzenie pałeczkami, częste używanie sosu sojowego, rybnego czy ostrygowego. Wykorzystywanie oleju sezamowego, orzechowego, sojowego. Smaż

Przydatne w kuchni - folie i papiery

Przydatne w kuchni - folie i papiery

Każdy zajmujący się gotowaniem, choć okazjonalnie wie, że takie produkty jak papier do pieczenia, folia do żywności, folia aluminiowa czy wyroby z sylikonu są w kuchni wręcz wyposażeniem podstawowym. Czemu tak się dzieje?

Jakie zapachy lubią klienci w lokalu gastronomicznym?

Jakie zapachy lubią klienci w lokalu gastronomicznym?

Zachęcenie potencjalnego klienta, aby skorzystał z oferty lokalu, obecnie wymaga nie tylko graficznych reklam na ulicach czy social mediach. Zawsze istnieje potrzeba znalezienia nowych środków przebicia się do konsumenta. W ostatnich latach coraz popularn

Kuchnia z antypodów

Kuchnia z antypodów

Można powiedzieć, że Australia leży na końcu świata. Z Warszawy, lot do stolicy Australii, Sydney trwa ponad 27 godzin. Dlatego mało kto decyduje się na pobyt jedno lub dwutygodniowy. Częściej są to wyjazdy powyżej miesiąca.

Przechowywanie owoców i warzyw w domu

Przechowywanie owoców i warzyw w domu

Kupując owoce i warzywa, najczęściej nie zastanawiamy się, dlaczego w domu pięknie wyglądające banany czy jabłka po dwóch, trzech dniach zmieniają swoje kolory, zapach. Pojawiają się na owocach plamy, robią się miękkie, choć w sklepie były soczyste i jędr

Najlepsze na upały

Najlepsze na upały

Lato w pełnej krasie. Ekstremalne upały rodem z Afryki dotarły do Polski. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do temperatur rzędu 30 ºC. Szukamy więc sposobów, które przyniosą ulgę naszym organizmom. Klimatyzacja, przewiewne ubrania są jak najbardziej potrzebne,

Orzechowa różnorodność

Orzechowa różnorodność

Orzechy są bardzo lubiane jako przekąska, składnik słodyczy, ciast, kremów, a nawet alkoholi. W Polsce niektóre gatunki orzechów są popularne od wieków. Wszyscy znamy orzechy laskowe, włoskie, migdały, pistacje.

Grillowe tricki - sposoby na wieprzowinę i drób

Grillowe tricki - sposoby na wieprzowinę i drób

Późna wiosna, lato, początek jesieni to idealna pora, na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny, przyjaciół. Wiadomo, że jak spotka się kilka osób na dłuższe rozmowy i jest czas, to często pada propozycja “zróbmy grilla”. Chciałoby

Miody. Czy tylko pszczele?

Miody. Czy tylko pszczele?

Na tak postawione pytanie, jest w zasadzie jedna odpowiedź. Tak, miód jest to produkt wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) i tylko przez nie.

Kuchnie świata: Republika Południowej Afryki

Kuchnie świata: Republika Południowej Afryki

Afryka Południowa coraz częściej staje się kierunkiem turystycznych wypraw. Wspaniała przyroda, Kapsztad, Johannesburg, Przylądek Dobrej Nadziei, Przylądek Igielny, 3000 kilometrów najpiękniejszych plaż, to tylko niektóre z atrakcji RPA. A do bajecznej pr

Vademecum przypraw: anyż, goździki, szałwia

Vademecum przypraw: anyż, goździki, szałwia

Przedstawiamy zioła, które w kuchni wielu krajów mają duże znaczenie. Ich charakterystyczny smak i aromat nadają potrawom specjalnych właściwości. Na pytanie, gdzie w jakich daniach, potrawach używamy anyżu czy goździków przede wszystkim myślimy o deserac

Dieta na lato

Dieta na lato

Jedzenie latem przywodzi na myśl owocową sałatkę. Spożywamy wtedy zdecydowanie więcej owoców i świeżych warzyw. Łatwiej dostępne są soczyste owoce takie jak arbuzy, melony, brzoskwinie, truskawki.