Patelnia to podstawowe naczynie w kuchni. I chyba najbardziej uniwersalne. I nie chodzi tu tylko o różne modele patelni czy ich przeznaczenie, bo znamy patelnie do naleśników, grillowe, woki. Podstawowa patelnia może spełniać wszystkie wymagania kucharza
Domowe przetwory zawsze były obecne w polskiej kuchni. Żywność kiszona czy zalewana w marynatach lub po prostu pasteryzowana to tak naprawdę konserwowanie żywności i możliwość spożywania jej przez dłuższy czas. Dla mieszkańców Polski czy Europy Środkowej
Zapiekanki to dania na każdą porę dnia. Od rana do wieczora. Solidne śniadanie, obiad czy szybka kolacja. Na ciepło i na zimno, z wieloma składnikami lub bardzo proste, kulinarnie niewymagające a dające sporo satysfakcji.
Grzyby to organizmy głównie lądowe, które przez długi czas były zaliczane do świata roślin. Dopiero na początku XX wieku, odkryto cechy, które wykluczyły je ze świata roślin.