Z trzech najpopularniejszych dodatków do jedzenia obok majonezu i musztardy, ketchup zajmuje pierwsze miejsce. Początki ketchupu wcale nie nie wiążą się z pomidorami.
22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Dzień ten ustanowiony przez ONZ, poświęcony jest problemom całego świata związanymi z dostępnością świeżej wody, warunkom sanitarnym, chorobom związanym z brakiem wody.
Ryby z rodziny śledziowatych występują prawie na całym świecie. W znacznej liczbie to gatunki morskie, takie jak śledź atlantycki, szprotki, sardynki. Naszym sercom, a może bardziej żołądkom są bliższe śledzie bałtyckie.
Musztarda obok ketchupu i majonezu należy do trzech najbardziej popularnych przypraw. Musztarda zdecydowanie przynależy do kuchni europejskiej. Ciężkie dania mięsne (np. golonka), czy grillowana kiełbasa z musztardą zawsze smakują lepiej. Pomimo tego, rac
Jak co miesiąc przedstawiamy wybrane święta kulinarne. Nie są to oczywiście dni o charakterze religijnym, czy państwowym. Raczej mają charakter promujący potrawy, zwyczaje i kulturę danego regionu.
Dzień Zakochanych, czyli Walentynki przypadają na dzień 14 lutego. W kulturze zachodniej, a szczególnie anglosaskiej dzień ten obchodzony jest od wielu lat sposób zazwyczaj spokojny, w romantycznej odsłonie.
Początek lutego w Polsce to czas przejściowej aury. Dni stają się dłuższe, ale pogoda wciąż potrafi być kapryśna. Raz słońce i błękitne niebo zachęcają do spacerów, by za chwilę aura przypomniała o zimowej porze roku.
Oczywiście świąteczny luty to przede wszystkim Walentynki, obchodzone 14 lutego. Także pod względem kulinarnym. Romantyczne kolacje, ulubione potrawy, napoje, desery
Chyba wszyscy lubimy wyroby z kakao. Czekolady gorzkie, mleczne, nadziewane, kakao w deserach i napojach, kakaowe kosmetyki i suplementy diety. Te i zapewne wiele innych wyrobów produkowanych jest z pestek owoców kakaowca.
Niektóre zawody związane z gastronomią łączą w sobie kilka profesji. Trochę trzeba być historykiem, psychologiem, znać się na uprawie roślin i specyfice potraw. Istotną umiejętnością jest rozróżnianie smaków i zapachów.
Przyzwyczajeni do własnych smaków, często dziwimy się, że zagraniczni goście jednymi potrawami się zajadają, o innych nawet nie chcą słyszeć. Kuchnia polska to wypadkowa wielu czynników.