Strona główna
/
Blog
/
Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w lutym

Blog

 
Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w lutym

Ciekawe i nieoczywiste święta kulinarne w lutym

Data publikacji: 02-02-2025

|

Data edycji: 04-02-2025

Oczywiście świąteczny luty to przede wszystkim Walentynki, obchodzone 14 lutego. Także pod względem kulinarnym. Romantyczne kolacje, ulubione potrawy, napoje, desery. My jednak Dzień Zakochanych pominiemy i przyglądniemy się innym, niekoniecznie poważnym i oczywistym świętom.

Dzień naleśnika (Jour des crêpes)

2 lutego we Francji świętuje się Dzień Naleśnika. Inne nazwy tego dnia to la Chandeleur, Fète de la lumière. Korzenie tego święta sięgają czasów pogańskich, jednak z czasem otrzymało chrześcijańską akceptację. Święto to symbolizuje powrót światła (po zimowych mrokach) i nadchodzącą wiosnę. Okrągły kształt naleśnika jest także symbolem odradzającego się słońca. Dzień naleśnika przypada 40 dni po wigilii Świąt Bożego Narodzenia. 

Francuskie naleśniki (crêpes), w porównaniu z naszymi, mają większą średnicę i cieńsze ciasto, dodaje się więcej jaj. Najczęściej są smażone na specjalnych patelniach, a ciasto rozprowadzane jest za pomocą odpowiednich szpatułek. W dniu naleśnikowego święta Francuzi zajadają się naleśnikami przygotowanymi na sposób deserowy lub pikantny.
Najpopularniejsze naleśniki francuskie to:

  • crêpes suzette (naleśniki w sosie pomarańczowo-karmelowym z dodatkiem likieru);
  • klasyczne;
  • z kremem kasztanowym;
  • cytrynowe z cukrem;
  • z miodem i orzechami;
  • z mąki gryczanej;
  • z szynką i serem;
  • z wędzonym łososiem;
  • karmelizowaną cebulą i grzybami.

Dodatki, jakie się wykorzystuje w komponowaniu francuskich naleśników to cukier, krem orzechowy, kasztanowy, likiery, dżemy, powidła, owoce, warzywa, wędliny, jajka (jako składnik farszu), sery, sosy.

Dzień Krówki (cukierków)

Na dzień 6 lutego przypada Dzień Krówki. Można powiedzieć, że to sztandarowy produkt cukierniczy z Polski, znany na całym świecie. W 1921 roku pierwsze krówki wyprodukowano w Poznaniu, w zakładzie Feliksa Pomorskiego. Szybko nowe cukierki zdobyły popularność dzięki smakowi, kształtowi i obrazkowi krowy, który był umieszczany na papierowym opakowaniu każdego cukierka. 

Krówki to cukierki mleczne (kajmakowe). Sporządza się je z mleka, cukru (syropu glukozowego), margaryny. Składniki miesza się przez kilka godzin, aż do uzyskania jednolitej masy. Wylewa się ją na wielkie stoły, studzi, kroi i pakuje. Cukierki pakowane ręcznie ciągną się, pakowane mechanicznie są kruche i suche. 

Po II wojnie światowej fabrykę Pomorskich znacjonalizowano. Jednak firma się utrzymała i produkuje „swoje” krówki do dzisiaj wedle przepisu założyciela Feliksa Pomorskiego. Produkcją krówek obecnie zajmuje się kilka firm, wśród nich jest pięć, których krówki zostały wpisane na Listę polskich produktów tradycyjnych.

Dzień chrupkiego pieczywa. Knäckebrödets dag

19 lutego w Szwecji obchodzi się Dzień chrupkiego pieczywa. Przeciętny Szwed zjadał od 40 do 60 kilogramów chrupkiego pieczywa rocznie. Najwięcej w całej Skandynawii i Krajach Nordyckich. Knäckebröd, czyli chleb chrupki bądź twardy pochodzi ze Szwecji. Znano go już w XVI wieku. Jego własności pozwalały na długie przechowywanie. Ta cecha idealnie sprawdzała się na długie, mroźne skandynawskie zimy. Pieczono go tylko 2 razy w roku. Klasyczne pieczywo chrupkie piecze się z mąki żytniej, zakwasu lub drożdży, soli i wody. Czasami doprawia się je ziołami, kminkiem.

Dzień chrupkiego pieczywa ma na celu promocję tego rodzaju żywności. Jest też elementem tradycji i historii naszego północnego sąsiada. To święto jest też istotne z powodu dużego spadku spożycia i ma zachęcać do powrotu do dawnych szwedzkich zwyczajów żywieniowych. 

Główne problemy związane z odchodzeniem Szwedów od chrupkiego pieczywa to:

  • zmiany w preferencjach żywieniowych;
  • konkurencja innych produktów spożywczych (bardziej przetworzonych);
  • zmiany demograficzne i społeczne (wzrost osób jedzących poza domem, emigranci mający inne preferencje żywnościowe).

Producenci szukają nowych odmian chrupkiego pieczywa, aby dotrzeć do większego grona konsumentów. Dlatego też wprowadzają nowe wersje pieczywa takie jak pieczywo owsiane, z solą morską, siemię lniane i nasiona dyni, nasiona chia, quinoa czy spirulina, dodatkowe białko. W ofercie firm produkujących chrupkie pieczywo znajdziemy też produkty pełnoziarniste, pozbawione składników pochodzących od zwierząt (doskonałe dla wegan). A także pieczywo dla sportowców i osób będących na różnorodnych dietach. 

Przedstawione nieoczywiste święta łączą się ze sobą poprzez fakt, że kultywują tradycję, regiony i upodobania kulinarne. Francuskie naleśniki, polskie krówki czy szwedzkie pieczywo chrupkie są znane na całym świecie. I w sposób nienachalny promują kraje swojego pochodzenia.