Strona główna
/
Blog
/
Święto wody. Woda w kuchni

Blog

 
Święto wody. Woda w kuchni

Święto wody. Woda w kuchni

Data publikacji: 21-03-2025

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Dzień ten ustanowiony przez ONZ, poświęcony jest problemom całego świata związanymi z dostępnością świeżej wody, warunkom sanitarnym, chorobom związanym z brakiem wody. Na poziomie zwykłego człowieka, w takim kraju jak Polska trudno się mówi o globalnych problemach. U nas woda jest dobrem powszechnym, nie trzeba jej racjonować. Na pewno warto ją oszczędzać, dbać o źródła i pamiętać, że nic nie jest dane na wieczność.

Chrońmy lodowce

To hasło tegorocznego Światowego Dnia Wody. Chrońmy je, ponieważ są w dużej mierze źródłem wody na naszej planecie. Zasilają rzeki i oceany mając znaczny udział w globalnym systemie wodnym naszej planety. Lodowce się kurczą i są to fakty. Powłoka lodowa Ziemi zanika i odczuwają to nie tylko zwierzęta, żyjące w pobliżu biegunów. Lodowce są naturalnymi rezerwuarami słodkiej wody. W cyklu rocznym zawsze był czas topnienia lodowców latem i ich przyrostu zimą. 

Wydawać by się mogło, że lodowce, oceany, wielkie rzeki to sprawy tak od nas odległe, niewiele mające wspólnego z naszym codziennym życiem. Nic bardziej mylnego. Nasze zwykłe, codzienne przyzwyczajenia, nawyki związane z wodą, jej zużywaniem, dbaniem o środowisko są wyrazem troski o siebie, innych a w konsekwencji o naszą planetę.

Woda w kuchni 

Dwa kluczowe miejsca, w każdym domu, niezależnie od regionu świata, kultury czy religii, gdzie zużywa się najwięcej wody to kuchnia i łazienka. Właściwie w kuchni, gdzie królują komplety naczyń i zestawy sztućców, bez wody się nie da zrobić nic. Niezależnie od poszczególnych potraw, w których woda może być używana w mniejszym lub większym stopniu, ogólnie rzecz biorąc, w kuchni woda jest niezbędna. 

Woda w potrawach, napojach, idealna przy sprzątaniu, utrzymywania odpowiedniej wilgotności. Jakość wody wykorzystywanej podczas gotowania ma ogromne znaczenie. Wpływa na smak potraw, ich teksturę i konsystencję. 

Warto też uświadomić sobie, że bez wody kuchnie wielu krajów, byłyby zupełnie inne. W kuchni włoskiej zachwycamy się makaronami. Makaron spaghetti, penne, tagliatelle wspaniałe produkty, które muszą być gotowane w wodzie. Bez ugotowanego makaronu, dania z nich przyrządzanie by nie powstały. Podobnie w kuchniach azjatyckich, gdzie gotowany ryż w wodzie jest często podstawą potraw. Dodatkowo woda w kuchni indyjskiej jest składnikiem wielu past będących mieszanką ziół i przypraw łącząc je i wydobywając smak i aromat. 

Woda potrafi wypłukać z mięsa, kości, warzyw, ryb, owoców, wszystkie najbardziej wartościowe składniki niezbędne w diecie człowieka,  które później lądują na naszych talerzach z porcelany. Dlatego jest niezbędna podczas przygotowywania zup, sosów, bulionów. 

Woda w kuchni to także element wielu zwyczajów kulturowych i religijnych. Parzenie herbaty w sposób utrwalony przez wieki jest w Japonii kultywowany do dziś. To element zachowania ciągłości narodowej, tradycji i szacunku dla minionych pokoleń. 

Woda mająca określony smak i właściwości nadaje unikalny smak produktom, które są z niej wytwarzane (np. czeskie czy belgijskie piwo). 

Oszczędzanie wody

W regionach, gdzie wody jest pod dostatkiem oszczędzanie wody, nie jest „modnym” tematem. Tam, gdzie wody brak, to oszczędzanie jej zasobów jest codziennością. Warto wprowadzić kilka zasad oszczędzających wodę w kuchni, bo jest to korzystne nie tylko dla natury, ale też dla naszego portfela. 

Co możemy zrobić w domu w zakresie oszczędzania wody?

  • Gotowanie na parze. Ten sposób sporządzania potraw jest nie tylko zdrowszy, ale przede wszystkim oszczędny;
  • Ponowne wykorzystanie wody. Domowy recykling wody (np. woda, w której gotowaliśmy warzywa, może posłużyć do podlewania roślin lub być bazą dla innych dań, takich jak sosy, zupy);
  • Mycie warzyw i owoców w misce. Sposób mycia popularny jeszcze 20-30 lat temu i wcześniej, jest dokładniejszy i zużywa o wiele mniej wody;
  • Zmywarka zamiast ręcznego zmywania. W zależności od modelu i trybu mycia, zmywarka zużywa od 2 do 4 razy mniej wody, niż w trakcie mycia ręcznego.
  • Naprawa cieknących kranów. Wbrew pozorom, nawet lekko cieknący kran może w dłuższym okresie wygenerować niezłą kwotę za zużytą wodę. Czasami zwykła uszczelka, za parę złotych rozwiąże sprawę. 

W miejscach o dużym zużyciu wody w kuchniach, takich jak restauracje, hotele, szpitale warto zastosować przemysłowe zmywarki o niskim zużyciu wody, krany z czujnikami ruchu (aby woda leciała z kranu tylko wtedy gdy jest potrzebna). Ważne jest planowanie menu i monitoring zużycia wody. Recykling wody, podobnie jak w domowych kuchniach, ważny jest też w zakładach gastronomicznych. 

Jak widzimy, woda jest istotna w wielu aspektach. Jej brak, może doprowadzić do konfliktów, pogorszenia zdrowia, głodu i ubóstwa. Światowy Dzień Wody uświadamia nam, że każdy może przyczynić się do jej oszczędzania czy choćby wsparcia organizacji zajmujących się dostępem do wody.