Deszcze, nieprzyjemny wiatr, szybciej zapadający zmrok, poranne i wieczorne przymrozki. To wszystko mówi nam, że nadchodzi jesień. Ta pora roku to czas kiedy przyroda szykuje się do zimowego snu, a ludzie wiedzą, że czas wyciągnąć cieplejsze ubrania z sza
Kawa to najpopularniejsza używka na świecie. Podawana jako gorący napój, zimny deser, dodatek do ciast, kremów. Duża część produkcji kawy przeznaczona jest na produkcję kosmetyków i leków. Jak olbrzymi jest rynek kawy, świadczą nakłady producentów na rekl
Z koncentratami spożywczymi, mamy do czynienia na każdym kroku. Spotkamy je w każdej domowej kuchni i wystawnym hotelu. Na turystycznym szlaku i w szkolnej stołówce. Dzięki swoim właściwościom, koncentraty spożywcze często spełniają funkcję przypraw, czas
Patelnia to podstawowe naczynie w kuchni. I chyba najbardziej uniwersalne. I nie chodzi tu tylko o różne modele patelni czy ich przeznaczenie, bo znamy patelnie do naleśników, grillowe, woki. Podstawowa patelnia może spełniać wszystkie wymagania kucharza
Domowe przetwory zawsze były obecne w polskiej kuchni. Żywność kiszona czy zalewana w marynatach lub po prostu pasteryzowana to tak naprawdę konserwowanie żywności i możliwość spożywania jej przez dłuższy czas. Dla mieszkańców Polski czy Europy Środkowej
Zapiekanki to dania na każdą porę dnia. Od rana do wieczora. Solidne śniadanie, obiad czy szybka kolacja. Na ciepło i na zimno, z wieloma składnikami lub bardzo proste, kulinarnie niewymagające a dające sporo satysfakcji.
Grzyby to organizmy głównie lądowe, które przez długi czas były zaliczane do świata roślin. Dopiero na początku XX wieku, odkryto cechy, które wykluczyły je ze świata roślin.