Strona główna
/
Blog
/
Kanapkowe specjały

Blog

 
Kanapkowe specjały

Kanapkowe specjały

Data publikacji: 13-11-2024

Kanapki znamy wszyscy. Od pierwszych lat życia do późnej starości, kanapki towarzyszą nam w domu, szkole, pracy, na wycieczkach i turystycznych wyprawach. Nawet jeśli sami przygotowujemy sobie kanapkę, to robimy to w miejscu, które znamy, gdzie czujemy się bezpiecznie. Oczywiście to nostalgiczne spojrzenie nie zawsze idzie w parze z sytuacją osobistą. Dla innych to po prostu kawałek pieczywa ze smarowidłem, serem, wędliną i to wszystko. Jednak kanapki to ciekawa pozycja kulinarna, nawet w prostej postaci.

Czym jest kanapka?

Ogólna definicja kanapki jest prosta. To dwie kromki chleba lub rozkrojona bułka, posmarowane najczęściej masłem i wypełnione serem, wędliną, mięsem, warzywami, sosami. Takie określenie kanapki jest dość ogólne, ale w zasadzie opisuje w szerokim zakresie potrawę, którą nazywamy kanapką. Jednak subtelne różnice poszczególnych kanapek sprawiają, że mają one swoje własne, oryginalne nazwy.

Rodzaje kanapek

Niektóre zostały specjalnie stworzone, inne zmieniały się na przestrzeni lat. Spójrzmy na te najbardziej popularne, które są popularne od lat.

Sandwich

Chyba najbardziej klasyczna kanapka. Dwie kromki chleba, które trzymają między sobą dodatki, takie jak: szynkę, pieczone mięso, ser, pasty kanapkowe, cebulę, sałatę, ogórka, musztardę, majonez, ketchup. Składniki dowolne, w dowolnych proporcjach i zestawieniach. Sandwiche są idealnie ze świeżymi warzywami, jak i marynatami. Sandwich wywodzi się z Ameryki, bez trudu kupimy tam taką kanapkę na wynos lub zamówimy w restauracji.  

Panini

Obok pizzy i makaronu symbol włoskiej kuchni. Panini to kanapka grillowana, podawana na gorąco. Wypełniona jest różnymi składnikami, podobnie jak w innych rodzajach kanapek nie ma jednej standardowej receptury. Każdy region Włoch, każda miejscowość czy każdy kucharz ma swoje panini. Farszem najczęściej są:

  • szynka, kurczak, salami;
  • cheddar, mozzarella, gorgonzola;
  • pomidory, awokado, cukinia, papryka;
  • majonez, musztarda, pesto.

Używa się pieczywa pszennego (ciabattę, focaccię, bagietkę). Promowaniem spożywania panini, a także propagowaniem tego dania nie tylko we Włoszech zajmuje się L'Accademia del Panino Italiano. 

Tartinka

To bardzo elegancka kanapka, jej składniki układane są na jednej warstwie pieczywa. Najczęściej są to kwadratowe, małe kanapeczki udekorowane w wystawny sposób. W tartinkach znajdziemy składniki najwyższej jakości. Ryby wędzone, pieczone, mięsa, dojrzewające wędliny, kawior, przepiórcze jajka, trufle i inne specjały. W przeciwieństwie do panini, czy sandwicha, tartinki są przekąskami, podawanymi podczas wystawnych przyjęć, rautów, ślubów czy spotkań biznesowych. Mają za zadanie nie tylko zaspokoić pierwszy głód i pobudzić apetyt przed daniami głównymi, ale powinny także być elementem dekoracyjnym stołu. 

Bánh mì

Wietnamska kanapka zdobywająca coraz większą popularność na świecie. To połączenie tradycji francuskiej z wietnamską, a nawet szerzej azjatycką. Wśród wielu składników najczęściej spotkamy w bánh mì takie składniki jak:

  • marynowaną marchew, kolendrę, rzodkiew japońską, chili, ogórki;
  • grillowaną wieprzowinę, kurczaka, tofu;
  • majonez, sos sojowy.

Elementem francuskim w bánh mì, jest bagietka. Chrupiąca z wierzchu, puszysta w środku. Jak to w przypadku wielu dań azjatyckich bywa, ich wersje europejskie są bardziej dostosowane do smaku i gustów kulinarnych Europejczyków. 

Croque-monsieur 

Francuska, a może lepiej paryska kanapka na ciepło. Robi się ją z dwóch kromek chleba (najlepiej tostowego, typu  pain de mie), w środek dodajemy plaster szynki i plaster sera (najlepszy gruyere). Złożoną kanapkę zapiekamy lub smażymy na patelni, aż ser się roztopi, a pieczywo będzie chrupkie. W niektórych wersjach tej kanapki dodaje się do niej także sos beszamelowy. Inną wersją croque-monsieur jest croque-madame. Ta wersja kanapki ma dodatkowo jajko sadzone ułożone na górze. Kolejne odmiany croque-monsieur to: croque provençal (z pomidorami) i croque norvégien (z wędzonym łososiem).

Chip Butty

To brytyjska kanapka związana z ciężko pracującymi robotnikami w XIX wieku. Składa się z pszennej bułki przekrojonej wzdłuż lub kromek białego pszennego chleba. Pieczywo powinno być obficie posmarowane masłem i wypełnione chrupkimi, dość dużymi frytkami. Do frytek można dodać majonez, ketchup, sos gravy czy curry. Ta kanapka w Wielkiej Brytanii traktowana jest jako danie narodowe.

Temat kanapek jest szeroki i ciekawy. Czytając historię powstania poszczególnych rodzajów tych dań, możemy się dowiedzieć o przemianach społecznych i gospodarczych, jakie zaszły w krajach ich pochodzenia. Wbrew pozorom kanapka to nie tylko kawałek chleba posmarowany nożem do masła  z dodatkami.