Blog
Data publikacji: 17-09-2024
Już od kilku lat w wielu miejscowościach turystycznych można trafić na stoiska oferujące bubble tea. Przyciągają dzieci i młodzież, także dorosłych chętnych spróbowania czegoś nowego w smaku i formie. Czym jest bubble tea, skąd pochodzi ten napój, czym można go zastąpić, aby upały mocno nam nie dokuczały?
Czym jest bubble tea?
Napój ten powstaje na bazie herbaty (czarnej, zielonej), mleka i kuleczek tapioki. Tapioka właściwie nie ma smaku, więc idealnie łączy się z dodatkami o bardziej intensywnym smaku i zapachu. To wersja podstawowa, choć tak naprawdę nie ma żadnego wzorca smakowego bubble tea. I o to chodzi! Jest pełna dowolność składników, jedynym stałym składnikiem są kulki. Można robić bubble tea mleczne, owocowe, dodawać soki, galaretki, żelki, a nawet alkohol. Pełna dowolność. Kubek pełen smakowitego bubble tea podajemy z lodem i ze specjalną, szeroką słomką, która pozwala pić napój i wciągać jednocześnie kulki tapioki.
Co to jest tapioka?
Tapioka to mielona bulwa manioku. Maniok uprawiany jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, choć są także uprawy w Afryce Zachodnie i Azji Południowo-Wschodniej. Można powiedzieć, że w wielu kuchniach odgrywa tę samą rolę co ziemniaki. Bulwy manioku mieli się do postaci mąki lub kulek - ten produkt nazywa się już tapioką. Tapioka w kuchni najczęściej służy do wyrobów deserów, do zagęszczania sosów i zup, może zastąpić makaron lub kaszę. Tapiokowa mąka to także produkt, który sprawdzi się w przygotowaniu naleśników, racuchów, sufletów.
Tapioka jest lekkostrawna, jej własności docenią osoby borykające się z problemami żołądkowymi.
Historia powstania bubble tea
Mówi się, że sukces ma wielu ojców. Podobnie jest z opowieściami na temat powstania herbaty bąbelkowej, bo i tak bywa nazywana bubble tea. Wśród kilku wersji najbardziej popularną i chyba mającą najwięcej wspólnego z prawdą, jest opowieść o tajwańskiej kawiarni. Na początku lat 80 ubiegłego wieku, właściciel kawiarni w mieście Taichung, na Tajwanie pragnąc zwiększyć sprzedaż herbaty i przyciągnąć młodzież do swojego lokalu, wymyślił nowy napój z dodatkiem tapioki. Popularność napoju rosła szybko. Zaczęto go podawać w całym Tajwanie. W latach 2000 trafił na rynek amerykański, który podbił w krótkim czasie, a z Ameryki trafił na inne kontynenty.
Jakie smaki bubble tea są najpopularniejsze?
Smaki, które są popularne w szklankach z bubble tea często mogą się różnić w zależności od preferencji smakowych, kultury i tradycji kulinarnej regionu. A także od inwencji i pomysłowości osób przygotowujących napój. Wśród wielu smaków dużą popularnością cieszą się owocowe bubble tea z:
- melona - słodki, lekki smak;
- kiwi - kwaskowaty i orzeźwiający smak;
- granatu - to nie tylko owocowy smak, to także kolor;
- marakui - owocowy smak, przynoszący tropikalny powiew;
- liczi - egzotyczny smak, doskonale łączy się z herbatą.
Także połączenie kilkuskładnikowe jak na przykład:
- czarna herbata z imbirem;
- słony karmel z mlekiem;
- macha z truskawkami;
- truskawki z arbuzem;
- banan z mlekiem.
Oprócz wymienionych składników często do bubble tea dodaje się także, w różnych konfiguracjach takie składniki jak: mleczko kokosowe, mleko skondensowane, jogurt, kokos, pomarańcze, jagody, maliny, ananasy, mango, cytryny. Czasami dodaje się także wina musującego lub wódki choć pamiętajmy, że bubble tea to głównie bezalkoholowy napój owocowy lub mleczny.
Czy bubble tea jest zdrowe?
Połączenie herbaty, mleka, tapioki, owoców jest korzystne dla naszego zdrowia, pod jednym warunkiem. Wszystkie produkty użyte do sporządzenia bubble tea są najwyższej jakości. Niestety, często się zdarza wykorzystywanie produktów słabej jakości, koncentratów soków, herbaty, źle przygotowanej tapioki. Popularność bubble tea prowadzi czasami do chęci szybkiego zarobku, kosztem surowców. I wtedy możemy mieć problemy żołądkowe, zdrowotne związane z dużą zawartością konserwantów, sztucznych zagęszczaczy, słodzików. Często, aby “podbić” smak, producenci dodają także bardzo duże ilości cukru.
Alternatywy dla bubble tea?
Wiele osób powie, że bubble jest jedyna w swoim rodzaju i w zasadzie nie można jej zastąpić. Coś w tym jest, jednak różnorodność smaków i składników w bąbelkowej herbacie jest tak duża, że spokojnie podobne smakowe doznania uzyskamy, robiąc smoothie, koktajle owocowe, napoje na bazie mleka roślinnego. Tapiokę można kawiorem molekularnym, który dostępny jest w wielu smakach i kolorach.
Bubble tea napój zdobywający popularność dzięki swojej różnorodności, a także łatwości przygotowania swojej autorskiej wersji w domu jest elementem kojarzącym się z wakacjami i wypoczynkiem. Obyśmy mieli okazję pić bąbelkową herbatę jak najczęściej.