Strona główna
/
Blog
/
Ciekawe święta kulinarne w październiku

Blog

 
Ciekawe święta kulinarne w październiku

Ciekawe święta kulinarne w październiku

Data publikacji: 01-10-2024

|

Data edycji: 09-10-2024

Każdy miesiąc ma daty, w których upamiętniamy urodziny, imieniny, wydarzenia z historii i święta religijne. Stosunkowo niedawno, zaczęły jednak powstawać święta, które mają za zadanie krzewić tradycję kulinarną, honorować zawody i osoby związane z gastronomią czy wreszcie regiony będące ikonami na kulinarnej mapie. 

Oczywiście, takie święta są raczej formą zabawy i promocji, jednak należy przyznać, że zyskują coraz większe grono zainteresowanych. Należy także wspomnieć, że takie świąteczne daty często przyciągają turystów, chcących poznać region i obyczaje, które są związane z ciekawym świętem. Październik obfituje w takie dni. Przedstawmy kilka z nich.

Międzynarodowy Dzień Kawy 

W roku 2014 Międzynarodowa Organizacja Kawy (ICO) ustanowiła dzień 1 października Dniem Kawy. Pierwszy Międzynarodowy Dzień Kawy odbył się w 2015 roku w Mediolanie, podczas wystawy Expo 2015. W tym dniu w szczególny sposób patrzymy na kawę, doceniamy pracę plantatorów, omawiane są zrównoważone i etyczne metody upraw. Poruszane są sprawy związane ze zmianami klimatycznymi, ceną kawy oraz problemami gospodarczymi państw uprawiających kawę. Każdego roku kawowe święto obchodzone jest pod innym hasłem. W roku 2024 tematem przewodnim było hasło: „Kawa, Twój codzienny rytuał, nasza wspólna podróż”. Główne obchody Międzynarodowego Dnia Kawy odbywały się w Londynie. 

Dzień Cynamonowych Bułeczek

Dzień tych niezwykle popularnych w Szwecji i całej Skandynawii, a także w USA przypada na 4 października. Współczesna bułeczka cynamonowa powstała około 1920 roku. W czasie I wojny światowej żywność była reglamentowana (chociaż sama Szwecja w wojnie nie brała udziału). Po wojnie na początku lat 20. w ogólnodostępnej sprzedaży zaczęła pojawiać się mąka, masło, cukier, przyprawy, czyli składniki cynamonowej bułeczki. Zaczęto je sprzedawać w kawiarniach, a także stały się popularnymi wypiekami domowymi. Z czasem bułeczki z cynamonem i filiżanką kawy stały się symbolem szwedzkiego podejścia do życia, tzw. fika. Popularność bułeczki cynamonowej jest olbrzymia, bez trudu kupimy ją w lokalnej piekarni w całej Skandynawii, w wielu krajach Europy i w Stanach Zjednoczonych (szczególnie w stanach południowo-wschodnich). 

Światowy Dzień Chleba

Dzień Chleba w wymiarze międzynarodowym jest w kalendarzu od 2002 roku. Dzięki inicjatywie Międzynarodowego Związku Piekarzy i Piekarzy-Cukierników (UIBC) uchwalono dzień 16 października Dniem Chleba. Data nie jest przypadkowa, ponieważ 16 października to dzień powołania agencji ONZ, która zajmuje się walką z głodem na świecie. Mowa oczywiście o Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Organizatorzy Światowego Dnia Chleba chcą tym świętem zwrócić uwagę na problem głodu na świecie, na różnice ekonomiczne i problemy z dystrybucją żywności. W wymiarze osobistym, aby uczcić ten dzień, upieczmy własny chleb, poznajmy chleby z innych społeczności, wspomóżmy lokalne piekarnie, wesprzyjmy organizacje walczące z głodem.

Międzynarodowy Dzień Orzecha

22 października to święto orzechów. Nie ma źródeł stwierdzających, kiedy dokładnie to święto zostało ustanowione. Niemniej jednak przez coraz więcej osób jest celebrowane i popularyzowane. W tym dniu zwraca się większą uwagę na orzechy, zauważa się ich różnorodność i rolę, jaką odgrywają w diecie człowieka. Przypomnijmy, że orzechy wspierają prawidłową pracę serca, wspomagają funkcje mózgu i układu odpornościowego. Dzień orzecha celebrujmy przygotowaniem potraw z udziałem orzechów, postarajmy się poszerzyć swoją wiedzę na temat orzechów, możemy także zorganizować lub uczestniczyć w warsztatach kulinarnych związanych z kulinarnym wykorzystaniem orzechów. Dla przypomnienia orzechy to jadalne owoce lub nasiona zamknięte w skorupce. Odmian orzechów jest sporo. Do najpopularniejszych zaliczamy włoskie, laskowe, piniowe, pistacje, nerkowce, makadamia, arachidowe, brazylijskie, pekan. Należy jednak wspomnieć o różnicy w terminologii. Dla botanika np. migdały czy orzeszki arachidowe to nie orzechy a dla kucharza już tak

W kalendarzach z ciekawymi świętami można natrafić na dni z dość osobliwymi okazjami do świętowania. Bo czyż nie są dla nas takie święta jak:

  • Dzień Solonych Wodorostów;
  • Dzień Pestek Dyni;
  • Dzień Bezmięsnych Klopsików;
  • Dzień Gęstej Zupy;
  • Dzień Klopsa.

Czy takie święta są poważne? Wydaje się, że tak. Niektóre być może ustanowione niedawno, korzeniami sięgają odległych lat. Sprzyjają ciągłości tradycji, kultywowaniu zwyczajów, edukacji i promocji własnego regionu oraz pozwalają zaistnieć małym społecznościom.