Piwo znane jest ludzkości już kilka tysięcy lat. Przez długi czas zastępowało wodę. Wino było drogie i zarezerwowane dla ludzi bogatych. Czysta woda dość szybko się psuła (utleniała się, sprzyjając rozwojowi bakterii). Piwo dawało pewność dłuższego i zdro
Wakacje w pełni . Pomimo trudnej sytuacji, wiele osób wyjedzie nad słoneczne morza i oceany, aby choć na chwilę zapomnieć o trudach dnia codziennego. Prawdopodobnie ci, którzy będą mieli okazję, spróbują ryb, owoców morza i innych egzotycznych potraw.
Najbardziej na zachód położona część Europy to Półwysep Iberyjski. Na półwyspie leżą 3 państwa: Hiszpania, Portugalia i Andora.
Wreszcie są! Truskawki zbierane na polach, omiatane słonecznymi promieniami, poranną rosą i przyjemnym zefirkiem. Tak, to wyidealizowany obrazek, bo uprawa truskawek jest trudna, bardzo zależna od warunków pogodowych i technicznie ciężka.
Napoje energetyzujące, energetyki od wielu już lat goszczą w naszym życiu. Łatwo dostępne, w atrakcyjnych opakowaniach, dobrze reklamowane są spożywane przez wiele osób, głównie młodzież. Czym są energetyki, jak wpływają na samopoczucie, nastrój i jaki ma
Kulinarni styliści, kreatorzy dań, osoby wyznaczający gastronomiczne trendy… Tak, są kucharze artyści, specjaliści od tworzenia nowości i wyznaczający kierunki rozwoju gastronomii.
Orzechy są jedzone od zarania ludzkości. W dzisiejszych czasach są obok chipsów najpopularniejszą przekąską. Spożywamy je w różny sposób, w zależności od smaku i własnych upodobań.
Kuchnia dawnej Polski, związana jest podobnie jak inne kuchnie z regionem i klimatem dominującym na danym terenie. I Rzeczpospolita była terytorialnie ogromnym krajem, różnorodnym nie tylko geograficznie, ale kulturowo i etnicznie.
Synonimem amerykańskiej kuchni są oczywiście burgery i potrawy z kurczaka smażone w głębokim tłuszczu, ewentualnie szarlotka. I trudno nie zgodzić się z takim spojrzeniem na kuchnię rodem z USA.
W Polsce spożywa się około 12-13 kilogramów sera rocznie. W zachodniej Europie ten wskaźnik jest wyższy: 18-19 kilogramów. Wynika to prawdopodobnie z historii. Dzisiaj nadrabiamy braki rynkowe z lat PRL, gdzie większym problemem był brak wędlin niż sera.
Za ojczyznę kawy uważa się Etiopię. Jednak zwyczaj picia kawy w miejscach publicznych, w towarzystwie łączony jest z Jemenem. Kawa w krajach arabskich szybko się upowszechniała.
Trufle, grzyby otoczone aurą tajemniczości. Cena niektórych gatunków sięga astronomicznych kwot. Podobno aromat trufli sprawia, że danie zyskuje na jakości, a smakosze doznają uniesień podniebienia godnych najlepszych dań świata.