Blog - strona 12

 
Piwo. Napój szlachetny czy pospolity?

Piwo. Napój szlachetny czy pospolity?

Piwo znane jest ludzkości już kilka tysięcy lat. Przez długi czas zastępowało wodę. Wino było drogie i zarezerwowane dla ludzi bogatych. Czysta woda dość szybko się psuła (utleniała się, sprzyjając rozwojowi bakterii). Piwo dawało pewność dłuższego i zdro

Skorupiaki - urlopowe smakołyki

Skorupiaki - urlopowe smakołyki

Wakacje w pełni . Pomimo trudnej sytuacji, wiele osób wyjedzie nad słoneczne morza i oceany, aby choć na chwilę zapomnieć o trudach dnia codziennego. Prawdopodobnie ci, którzy będą mieli okazję, spróbują ryb, owoców morza i innych egzotycznych potraw.

Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego

Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego

Najbardziej na zachód położona część Europy to Półwysep Iberyjski. Na półwyspie leżą 3 państwa: Hiszpania, Portugalia i Andora.

Truskawkowe szaleństwo! Sezon trwa!

Truskawkowe szaleństwo! Sezon trwa!

Wreszcie są! Truskawki zbierane na polach, omiatane słonecznymi promieniami, poranną rosą i przyjemnym zefirkiem. Tak, to wyidealizowany obrazek, bo uprawa truskawek jest trudna, bardzo zależna od warunków pogodowych i technicznie ciężka.

Energetyki. Cukier, kofeina, tauryna

Energetyki. Cukier, kofeina, tauryna

Napoje energetyzujące, energetyki od wielu już lat goszczą w naszym życiu. Łatwo dostępne, w atrakcyjnych opakowaniach, dobrze reklamowane są spożywane przez wiele osób, głównie młodzież. Czym są energetyki, jak wpływają na samopoczucie, nastrój i jaki ma

Czy jedzenie może być modne?

Czy jedzenie może być modne?

Kulinarni styliści, kreatorzy dań, osoby wyznaczający gastronomiczne trendy… Tak, są kucharze artyści, specjaliści od tworzenia nowości i wyznaczający kierunki rozwoju gastronomii.

Tylko do chrupania? Orzechy na wiele sposobów

Tylko do chrupania? Orzechy na wiele sposobów

Orzechy są jedzone od zarania ludzkości. W dzisiejszych czasach są obok chipsów najpopularniejszą przekąską. Spożywamy je w różny sposób, w zależności od smaku i własnych upodobań.

Staropolskie zwyczaje nie tylko w kuchni

Staropolskie zwyczaje nie tylko w kuchni

Kuchnia dawnej Polski, związana jest podobnie jak inne kuchnie z regionem i klimatem dominującym na danym terenie. I Rzeczpospolita była terytorialnie ogromnym krajem, różnorodnym nie tylko geograficznie, ale kulturowo i etnicznie.

Kuchnia amerykańska. Burgery i nic więcej?

Kuchnia amerykańska. Burgery i nic więcej?

Synonimem amerykańskiej kuchni są oczywiście burgery i potrawy z kurczaka smażone w głębokim tłuszczu, ewentualnie szarlotka. I trudno nie zgodzić się z takim spojrzeniem na kuchnię rodem z USA.

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie (cz.2)

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie (cz.2)

W Polsce spożywa się około 12-13 kilogramów sera rocznie. W zachodniej Europie ten wskaźnik jest wyższy: 18-19 kilogramów. Wynika to prawdopodobnie z historii. Dzisiaj nadrabiamy braki rynkowe z lat PRL, gdzie większym problemem był brak wędlin niż sera.

Kawiarniane niespodzianki. Historia i ciekawostki

Kawiarniane niespodzianki. Historia i ciekawostki

Za ojczyznę kawy uważa się Etiopię. Jednak zwyczaj picia kawy w miejscach publicznych, w towarzystwie łączony jest z Jemenem. Kawa w krajach arabskich szybko się upowszechniała.

Najdroższe grzyby świata. Słów kilka o truflach

Najdroższe grzyby świata. Słów kilka o truflach

Trufle, grzyby otoczone aurą tajemniczości. Cena niektórych gatunków sięga astronomicznych kwot. Podobno aromat trufli sprawia, że danie zyskuje na jakości, a smakosze doznają uniesień podniebienia godnych najlepszych dań świata.