Strona główna
/
Blog
/
Święta Bożego Narodzenia na świecie

Blog

 
Święta Bożego Narodzenia na świecie

Święta Bożego Narodzenia na świecie

Data publikacji: 20-12-2022

Zwyczaje, jakie niosą ze sobą Święta Bożego Narodzenia, w Polsce znamy dość dobrze. Inna kwestia czy trzymamy się tradycji. Niemniej jednak, w większości domów staramy się, aby Wigilia była postna, aby na stole zagościł karp lub inna ryba, barszcz, pierogi z grzybami lub kapustą. Często na stole świątecznym spotkamy też kutię, śledzie, zupę grzybową, uszka. Na deser sernik, makowiec, kompot z suszu… A jak jest na świecie? Spójrzmy, jak w innych stronach czas świąteczny jest obchodzony.

Robiąc przegląd świątecznych zwyczajów, pamiętajmy, że nie wszędzie chrześcijaństwo jest dominującą religią i aspekt religijny Świąt Bożego Narodzenia w wielu miejscach na świecie nie istnieje. To po prostu często okazja do odpoczynku, dobrej zabawy i wizyt w centrach handlowych.

Dookoła Bożego Narodzenia

W Japonii chrześcijaństwo wyznaje około 0,4% ludności. Pomimo tego, w czasie Bożego Narodzenia możemy poczuć świąteczną atmosferę w całej Japonii. W kraju Kwitnącej Wiśni czas ten nazywany kurisumasu. Jest bardziej komercyjny, jednocześnie jest bardzo podobny do Walentynek. Wtedy właśnie sprawy sercowe są dominującym tematem rozmów i spotkań Japończyków. Zaskakującym zwyczajem dla Polaków, jest jedzony w Wigilię kurczak z KFC (kentakki). Ilość zjadanych kurczaków w panierce jest tak duża, że konieczne są zapisy na amerykańskie kubełki. Oprócz kurczaków, w menu świątecznym w Japonii, musi znaleźć się Christmas cake. To śmietankowy tort z bitą śmietaną i truskawkami (kurisumasu keeki).

Dzielenie się opłatkiem, nie jest tak powszechne, jakby mogłoby się nam wydawać. Zwyczaj ten oprócz Polski, kultywowany jest we Włoszech, Czechach, Słowacji i Ukrainie. Czasami, zwłaszcza na wsi można trafić na kolorowe opłatki. Przeznaczone są, dla bydła i trzody oraz dla zwierząt domowych.

Boliwijczycy na mszę wigilijną często przychodzą z kogutami. Ich tradycja mówi, że to kogut jako pierwszy ogłosił światu narodziny Jezusa. 

Pierwsza, udekorowana choinka została pokazana publicznie na rynku stolicy Łotwy, Rydze w 1510 roku.

W Syrii choinkowe prezenty rozdaje się przy pomocy jednego z wielbłądów, którymi podróżowali mędrcy do stajenki w Betlejem (w tradycji anglosaskiej jest to renifer z zaprzęgu świętego Mikołaja). 

Piniata to zwyczaj pochodzący z Wenezueli i Meksyku. Szczególnie popularny w okresie bożonarodzeniowym. Dość dobrze znany na świecie, dzięki licznym filmom i programom, gdzie rozbijanie piniaty jest jedną z atrakcji. Zawieszona postać lub kula wypełniona jest słodyczami. Dzieci okładają ją kijami, aby jak najszybciej ją zniszczyć i zebrać jak najwięcej łakoci. 

Dania świąteczne w innym stylu

Z uwagi na klimat i zwyczaje kulinarne, dania świąteczne na świecie związane z tradycją Bożego Narodzenia są czasami zupełnie odmienne od tych z naszego obszaru kulturowego.

W Peru, w okresie świąt, pija się dużo czekolady. Często w towarzystwie ciasta panetón. Świąteczna, peruwiańska czekolada to napój, który ma za zadanie rozgrzać pijącego, za pomocą kakao, cynamonu, goździków, chili i gałki muszkatołowej.

W Etiopii tradycyjnym daniem świątecznym jest yebeg wot. Potrawa ta, to jagnięcy gulasz. Aby mięso miało odpowiedni smak i jakość zwierzęta, karmione są kaloryczną paszą, na długo przed świętami. Do mięsa dodaje się pomidory, czosnek, cebulę oraz etiopskie masło klarowane (niter kibbeh). Całość doprawiana jest mieszanką przypraw berbere.

Bibingka - to danie na bazie ryżu i mleka kokosowego z Filipin. Podawane jest na deser lub śniadanie, najczęściej w okresie dziewięciu dni poprzedzających Boże Narodzenie. Przygotowywane jest w liściach bananowca.

Na Islandii na czas świąt przyrządza się hangikjöt. W języku islandzkim oznacza to “wiszące, zwieszone mięso”. To gotowany plaster wędzonej jagnięciny lub koniny. Podawany z ziemniakami, sosem beszamelowym, zielonym groszkiem i czerwoną kapustą. Sama nazwa hangikjöt określa nie tylko świąteczne danie, ale też samo wędzone, w specyficzny sposób mięso. W smaku i stylu podobne do dojrzewających szynek pochodzących z innych części Europy.

W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, w czasie Świąt (choć nie tylko), pija się eggnog. To gorący, rozgrzewający napój na bazie mleka, cukru, ubitych jajek i śmietanki. Kremowa konsystencja czyni go wspaniałym deserem. Może być wzbogacony brandy, whisky czy rumem.

Święta Bożego Narodzenia są ważne dla chrześcijan. To wyraz dbania o tradycję i łączność z dawnymi pokoleniami. Z drugiej strony na świecie czas zimy, Nowego Roku to także czas świąteczny. Niezależnie od powodów, szanujmy się i powiedzmy Wesołych Świąt!