Strona główna
/
Blog
/
Wody stołowe, mineralne, lecznicze - krótki przewodnik

Blog

 
Wody stołowe, mineralne, lecznicze - krótki przewodnik

Wody stołowe, mineralne, lecznicze - krótki przewodnik

Data publikacji: 12-12-2022

Woda, razem z wodorem i tlenkiem węgla jest substancją najczęściej występującą we wszechświecie. Na Ziemi jest podobnie. Woda występuje w oceanach, rzekach, jeziorach, w różnego rodzaju związkach chemicznych. Jest składnikiem chmur, śniegu i lodu. Jest wykorzystywana w codziennym życiu ludzi, także w przemyśle i produkcji. My przyjrzymy się wodzie, którą codziennie pijemy. Tak zwanej wodzie butelkowanej.

Woda stanowi około 60% masy ludzkiego ciała. To bardzo dużo. Dlatego też ludzkie ciało należy nawadniać. Szczególnie w upalne dni, podczas dużego wysiłku czy w czasie rekonwalescencji. Chcąc zapewnić odpowiednią ilość wody w naszym ciele, najczęściej sięgamy po wodę butelkowaną. Jest to wygodna forma przechowywania i transportu wody. Zawsze mamy ją pod ręką. Z uwagi na składniki mineralne wody dostępne w handlu, dzielimy na cztery podstawowe rodzaje.

Wody stołowe

Produkuje się je ze zmieszania naturalnej wody źródlanej lub zwykłej, przefiltrowanej wody, którą mamy w kranie ze związkami mineralnymi. Dodaje się także wody mineralnej. Wody stołowe dobrze gaszą pragnienie, choć są uboższe w związki mineralne. Wody stołowe w trakcie wytwarzania zmieniają swój skład chemiczny, dlatego też nie można ich nazywać naturalnymi. 

Wody mineralne

Woda mineralna jest produkowana ze źródeł głębinowych. Woda z podziemnych źródeł ma stałą ilość składników mineralnych i związków chemicznych. W tej kategorii znajdziemy wody średnio i wysoko zminarelizowane, o zawartości powyżej 1000 mg/l składników mineralnych.

Wody źródlane

Woda wydobywana z warstw powierzchniowych Ziemi, o zawartości minerałów poniżej 1000 mg/l. Z uwagi na swój skład chemiczny i właściwości jest najbardziej uniwersalną wodą. Naturalne wody źródlane w zdecydowanej większości mogą pić wszyscy.

Wody lecznicze

Wydobywane są z głębokich źródeł, gdzie nie ma mowy o wpływie współczesnej cywilizacji na jej jakość. Wody lecznicze, podobnie jak wody mineralne zawierają nie mniej niż 1000 mg/l składników mineralnych. Oprócz tego muszą mieć w swoim składzie przynajmniej jeden składnik leczniczy, który korzystnie wpływa na ludzki organizm w ilości wyróżniającej. Do składników o leczniczym wpływie na człowieka, zawartych w wodzie zaliczyć można:

  • magnez - wspomaga budowę kości, reguluje ciśnienie krwi, ma korzystny wpływ układ nerwowy;
  • wapń - jeden z kluczowych minerałów, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju człowieka, buduje kości, zęby, aktywuje do pracy wiele hormonów;
  • sód - elektrolit, pomaga utrzymać równowagę wodną ludzkich komórek, korzystnie wpływa na mięśnie i układ nerwowy;
  • siarczany - wpływają na przemianę materii, regulują pracę jelit, wątroby, pobudzają działanie insuliny.

Co więcej, jest jeszcze jeden podział: wody gazowane i niegazowane. Sztucznie wzbogacona woda dwutlenkiem węgla, polecana jest głównie po dużym wysiłku fizycznym. CO2 szybciej wchłania się z przewodu pokarmowego, pobudza produkcję moczu, co z kolei przyczynia się do szybszego wydalenia toksyn z organizmu. Z drugiej strony,  wody gazowane nie są wskazane ludziom mającym problemy gastryczne, nadkwasotę czy po operacjach układu trawiennego.

Znaj umiar

Przez sam fakt różnego pochodzenia i wielości składników mineralnych, mamy ogromny wybór wód gotowych do spożycia. Pamiętajmy jednak, że właściwie tylko naturalne wody źródlane o niskim lub normalnym zmineralizowaniu nadają się do codziennego picia. Czytajmy uważnie etykiety, analizujmy skład. Nasycenie wody składnikiem ponad normę może spowodować problemy gastryczne. 

Wody zdrowotne pijmy wyłącznie według wskazań lekarza, dietetyka. Nadmiar wypitej wody zdrowotnej nie zawsze dobrze wpłynie na nasz organizm. 

Krenoterapia - co to jest?

W miejscowościach kuracyjnych, na deptakach, można spotkać całe grupy osób, które spacerują, trzymając w dłoniach kubeczki z dzióbkiem. To z pewnością turyści chcący posmakować darów natury, w postaci wody mineralnej. Druga grupa to kuracjusze, leczeni za pomocą krenoterapii. To kuracja polegająca na spożywaniu wody leczniczej w odpowiednich porcjach i porach dnia. Krenoterapia jako metoda lecznicza, znana jest od czasów powstawania pierwszych sanatoriów, gdzie klimat i wody lecznicze sprzyjały powracaniu do zdrowia. Jakość i skład wody, używanej w krenoterapii musi być odpowiednio dobrana pod szczególne schorzenia. Źle dobrana woda może działać drażniąco na błony śluzowe żołądka. 

Woda dostarczana przez przemysł spożywczy zazwyczaj jest dobrej jakości. Dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Gdyby jeszcze dałoby się rozwiązać problem plastikowych butelek, w których woda najczęściej jest sprzedawana, byłoby całkiem dobrze.