Blog - strona 11

 
Śliwki - owoce niedocenione

Śliwki - owoce niedocenione

Śliwki, owoce znane i popularne, choć niedoceniane. Czas zbiorów śliwek to w Polsce okres od lipca do listopada. Najwięcej owoców rodzi się od lipca do października. Można powiedzieć, że to typowo jesienne owoce.

Jedzeniowe fałszywki

Jedzeniowe fałszywki

Pogoń za szybkimi zyskami, niedbanie o renomę firmy, próby oszczędności lub oszukania to elementy znane w każdej branży. Nieuczciwi producenci lub sprzedawcy znani są od wieków.

Staropolskie jadło

Staropolskie jadło

W dzisiejszych czasach, mówiąc o kuchni staropolskiej, ma się na myśli potrawy podlane dużą ilością tłuszczu, przyprawione orientalnymi przyprawami, cukrem i miodem. Ciężkie zupy gotowane na tłustych mięsach.

Soja - roślina uniwersalna

Soja - roślina uniwersalna

Soja to roślina strączkowa, bardzo popularna na całym świecie. Dziko występuje w Azji Wschodniej, Australii i Nowej Gwinei, a największymi producentami są Stany Zjednoczone, Brazylia, Argentyna i Chiny.

Kuchnie świata - Japonia

Kuchnie świata - Japonia

Japońska kuchnia zawojowała świat. Szukając egzotycznych dań, na pewno trafimy na sushi czy sashimi. Lokale z japońskimi daniami w Polsce zaczęły powstawać stosunkowo późno. Wynika to z naszych gastronomicznych przyzwyczajeń.

Ale, porter, lager - piwna edukacja

Ale, porter, lager - piwna edukacja

Jakiś czas temu pisaliśmy ogólnie o piwie, jego historii i piwnych wynalazkach. Dzisiaj trochę teorii. Poznamy rodzaje piw, sprawdzimy, czym się różnią, do czego pasują i jak są warzone.

Dziwne napoje. Co nas może zaskoczyć?

Dziwne napoje. Co nas może zaskoczyć?

W czasie wakacyjnych wojaży, szczególnie w krajach odmiennych od europejskich standardów, można natknąć się na napoje, o których byśmy nie pomyśleli, że mogą istnieć.

Chipsy. Czemu je tak lubimy?

Chipsy. Czemu je tak lubimy?

Chipsy to przekąski obecne w wielu sytuacjach. Lubimy je przegryzać, oglądając telewizję, na imprezach, wspólnych wyprawach. Te głównie ziemniaczane przekąski, towarzyszą nam częściej niż zdajemy sobie sprawę.

Czerwone, żółte, brązowe... Pomidory dla każdego

Czerwone, żółte, brązowe... Pomidory dla każdego

Trudno to sobie wyobrazić, ale pomidory pojawiły się w Europie dopiero w XVI wieku. Jak wcześniej wyglądała na przykład kuchnia włoska?

Kuchnia z Wysp Brytyjskich

Kuchnia z Wysp Brytyjskich

Wielka Brytania obok Niemiec i Irlandii to kraj, gdzie spotkamy naszych rodaków, szukających pracy i lepszego życia. Dla wielu spotkanie z brytyjskim stylem życia odmiennym niż w Polsce może być sporym szokiem.

Lody dla ochłody. Lodowe specjały

Lody dla ochłody. Lodowe specjały

Afrykańskie upały dosięgły Polskę. Temperatura powyżej 30°C stała się tego lata prawie codziennością. Jak radzić sobie z tak ekstremalnymi upałami?

Korek, korkowi nierówny

Korek, korkowi nierówny

Korki do wina, czy inaczej mówiąc zamknięcia, czopy do butelek z winem znamy wszyscy. A co wiemy o materiale, z którego klasyczny korek jest wykonywany. Czy zastępuje się go innymi materiałami?