Woda, razem z wodorem i tlenkiem węgla jest substancją najczęściej występującą we wszechświecie. Na Ziemi jest podobnie. Woda występuje w oceanach, rzekach, jeziorach, w różnego rodzaju związkach chemicznych.
Co jakiś czas, pytanie dotyczące śniadania powraca. Czy, aby na pewno można pominąć śniadanie? Może, jednak trzeba koniecznie śniadanie zjeść, nawet kosztem innych posiłków w ciągu dnia?
Mecze piłki nożnej, są dla wielu świętem, które należy uczcić w odpowiedni sposób. Do pełnego ceremoniału przypisane są piwo oraz przekąski. Zainteresowani zbierają się przed telewizorami, aby kibicować swojej drużynie.
Piłkarski mundial w Katarze jest wielkim wyzwaniem dla organizatorów i piłkarzy. Także dla kibiców może być wielką przygodą. Katar to nie tylko nowoczesna architektura, zapierające dech w piersiach krajobrazy rodem z powieści s-f, czy supernowoczesne samo
Te trzy zimne sosy są prawdziwymi królami dań garmażeryjnych. Sałatki, jajka, sery, mięsa i wędliny, dipy, kanapki są wzbogacane przez dodatek zimnych sosów, tworząc nowe smaki i zaostrzając apetyt.
Oliwki, owoce uprawiane prawdopodobnie od 5 tysięcy lat. W kuchniach wielu krajów i kultur zajmuje poczesne miejsce. Jest dodatkiem, a także bazą wielu potraw. Ich ojczyzną jest dzisiejsza Syria i Palestyna. Potem rozpowszechniła się w całym basenie Morza
Afryka. Pod względem powierzchni drugi kontynent na Ziemi. Ludność Afryki w roku 2023 przekroczy 1,4 miliarda. Ciekawy kontynent, pełen sprzeczności, konfliktów, a jednocześnie przyciągający przyrodą, krajobrazami, różnorodnością ludzi i kultury.
W domowej kuchni czy topowej restauracji tłuszcz występuje zawsze. Jako składnik odpowiedzialny za prawidłowy przebieg procesów termicznych, jako dodatek poprawiający smak, a wreszcie będący częścią produktów wykorzystywanych w trakcie gotowania, smażenia
Na przestrzeni wieków sposoby przygotowywania potraw zmieniały się często. Spowodowane to było zmianami technicznymi, obyczajowymi, nowymi modami, pojawianiem się nowych składników. Niektóre sposoby gotowania czy produkty odeszły w zapomnienie.
Lato przeminęło. Nadciąga jesień. To pora roku także wspaniała na turystyczne wojaże po górach. Szlaki już nie są tak pełne, za to jesienne kolory w pełnej krasie. Brązy, żółcie i czerwienie tworzą niezapomniane obrazy. Spora liczba turystów przedkłada ch
Wiele jest potraw, których nazwa jest myląca i nie do końca wiadomo, jaka jest tego przyczyna. Wiadomo, że fasolka po bretońsku ma niewiele wspólnego z Francją, a Grecy nie wiedzą, czym jest ryba po grecku.
Przyprawy to dodatki, które potrafią z przeciętnego dania stworzyć genialną potrawę. Oczywiście dodatek przypraw, musi być przemyślany. Każde użycie dodatków smakowych powinno podkreślać naturalny smak głównego dania.