Blog
Data publikacji: 11-05-2023
Wytęskniona wiosna w końcu nadeszła. Majówka za nami, przeglądamy kalendarze, wyszukując kolejnych wolnych dni, zastanawiamy się, ile jeszcze zostało nam urlopu. Zastanawiamy się, nad miejscami, które można odwiedzić. Ważnym czynnikiem, który skłania nas do podróży, jest lokalna kuchnia. Ciekawym kierunkiem wydają się kraje leżące nad Bałtykiem. Przyroda, zdrowe jedzenie, lasy, plaże. Spójrzmy, co oferują kraje znad Morza Bałtyckiego.
Morze Bałtyckie - szczypta informacji
Bałtyk to akwen śródlądowy, połączony z Morzem Północnym poprzez dość płytkie cieśniny duńskie. Dzięki takiemu położeniu (otoczony jest praktycznie ze wszystkich stron lądem), Bałtyk stał się w rejonie środkowej i północnej Europy, oknem na świat dla wielu krajów. Polska, Niemcy, Dania, Szwecja, Finlandia, Łotwa, Estonia, Litwa, Rosja uważają Morze Bałtyckie za "swoje" morze. I choć wydawałoby się, że wybrzeże bałtyckie powinno być wszędzie dość podobne, to tak nie jest. Południe Bałtyku to piaszczyste plaże, ze złotym, drobnym piaskiem. Brzegi łagodne, zalesione drzewami mieszanymi. Północ to kraina skalna, z plażami kamienistymi i w dużej mierze z iglastymi lasami. I właśnie ta różnorodność przyciąga turystów z różnych stron.
Nad Bałtykiem znajdziemy wiele atrakcji turystycznych, kulinarnych i historycznych. Tutaj żyją potomkowie ludów słowiańskich, germańskich, nordyckich, bałtyckich i ugrofińskich. Zerknijmy na tradycję kulinarną ludów żyjących nad Bałtykiem. To właśnie smakowitości często mówią więcej o narodzie i jego kulturze niż tabliczka w informacji turystycznej.
Polski Bałtyk to przede wszystkim Kaszuby
Kaszuby to region, który jest polską bramą do Bałtyku. Tutaj nie tylko znajdziemy ryby morskie, ale też słodkowodne. Kuchnia kaszubska i pomorska jest prosta i praktyczna. Często wykorzystywane są ziemniaki, marchew oraz brukiew. Zbierane jest runo leśne, często wykorzystywane w menu (grzyby, jeżyny). Desery w sezonie, często łączone z truskawkami (Kaszuby to zagłębie truskawkowe). Wśród potraw i dań kaszubskich, które mogą być wizytówką regionu, polecamy:
- zylc - to rodzaj galarety mięsnej lub rybnej, bardzo drobno zmielone mięso, bez dodatku żelatyny, podawane z octem;
- ikra smażona na maśle i cebuli, podawana z pieczywem
- śledź po kaszubsku, czyli solone filety śledziowe w sosie z koncentratu pomidorowego, suszonych śliwek, cebuli, oleju i octu, z odrobiną soli, pieprzu i cukru;
- gęsina (potrawy z gęsi i czernina to jeden z symboli Kaszub i Pomorza).
Ostsee, czyli Bałtyk od niemieckiej strony
Niemcy nazywają Bałtyk, Morzem Wschodnim. Z punktu widzenia geografii faktycznie tak jest, więc nie ma się czemu dziwić. Bliskość cieśnin duńskich i Morza Północnego ma wpływ na różnorodność kulinarną w nad bałtyckich regionach Niemiec. Mieszkańcy oczywiście spożywają duże ilości ryb (chętnie flądry i gładzice). Bardzo popularne są rolmopsy. Ta przekąska (finger food) nie wymaga sztućców. Filety śledziowe marynowane w occie i soli, owijane są wokół kiszonego ogórka i cebuli. Wszystko łączone jest wykałaczką. Rolmopsy praktycznie nie mają ości, które pod wpływem octu i soli się rozpuszczają. Często są dodatkiem do obfitych śniadań i przyjęć. Inne specjały znad Bałtyku to marcepan i rokitnik.
Marcepan z Lubeki to słodki przysmak sławny na cały świat. Wyroby marcepanowe, wytwarzane w Lubece mają certyfikat jakości i są prawnie chronione.
Rokitnik to krzew charakterystyczny dla wybrzeży Bałtyku. Jego żółte jagody, pełne witamin, soli mineralnych, antyoksydantów, aminokwasów są suplementem diety. Wytwarza się z nich dżemy, nalewki, wino i soki. Będąc w tamtych rejonach, warto zaprzyjaźnić się z rokitnikiem.
Zachód, północ i wschód Bałtyku
Ten rejon Morza Bałtyckiego to Dania i Szwecja. Historia tych krajów jest dość mocno połączona, podobnie jak kuchnia. Praktyczni potomkowie Wikingów lubią kuchnię prostą i bazującą na świeżych produktach. Charakterystyczne dla obu krajów klopsiki, podawane z sosem z borówki, kanapki z żytniego chleba z wędzonym łososiem, czy śledzie pod wieloma postaciami. Szwedzi i Duńczycy chętnie też jadają pieczone mięsa w sosie z ziemniakami.
Kulinarne frykasy na wschodnim wybrzeżu to Finlandia, Litwa, Łotwa i Estonia. Można powiedzieć, że kuchnie tych krajów są dość podobne. Dominują ryby, mięsa w sosach, grzyby. Spory wpływ na kuchnię krajów bałtyckich mają skandynawscy sąsiedzi. Kuchnia litewska ma też sporo wpływów polskich (i odwrotnie).
Choć Bałtyk nie leży w słonecznej strefie, potrafi być zimny i niebezpieczny zawsze przyciągał nad swe brzegi, oferując bogactwo ryb, piękno przyrody i wspaniałych krajobrazów.