Przychodzą takie chwile, że nawet dbając o dietę, mamy chęć na coś słodkiego. Na deser po sutym obiedzie, na to słynne Małe co nieco z Kubusia Puchatka.
Potocznie się mówi, że niektóre produkty „to sama chemia”. Rozumiemy, że w swoim składzie mają dużo konserwantów, poprawiaczy smaku, sztucznych barwników i sztucznych odpowiedników. A jak jest w gastronomii z produktami ogólnie nazywanymi chemią gospodarc
14 lutego to Walentynki, czyli Dzień Zakochanych. Święto wszystkich pragnących okazać miłość bliskiej osobie. Tradycja ta zakorzeniona w tradycji Zachodniej Europy, do Polski w szerszym wymiarze trafiła dopiero w latach 90 XX wieku.
Najlepszą szkołą gotowania jest praktyka. Uczymy się od rodziców, dziadków czy wchodzimy w zawód obserwując szefa kuchni. Prędzej czy później usłyszymy powiedzenia, czy branżowe przesądy dotyczące gotowania
Co to za tytuł? Czy chodzi o słabych kucharzy, którzy w kuchni nie nadążają, poddają się trudnościom i przegrywają z niepowodzeniami? Nie! To nie ten rodzaj tekstu.
Przeglądając przepisy, jadłospisy menu w barach czy restauracjach, można trafić na nazwy dań, które z pozoru wydają się nam znajome. Pozory jednak czasami mylą i warto dopytać obsługę sklepu czy kelnera o rzeczywisty skład potrawy, zastosowanych przypraw.
Prędzej czy później spotkamy się z koniecznością samodzielnego gotowania. Rozpoczęcie życia na własny rachunek, założenie rodziny, praca w wyjątkowych warunkach, chęć spróbowania własnych sił w sztuce kulinarnej.
Karnawał trwa. Nie tylko w Brazylii organizowane są zabawy karnawałowe. Także Karaiby mają swoje tradycje z tańcami, muzyką i pochodami.
Mąka to produkt, który powstaje z bardzo drobno zmielonego ziarna, które zostało pozbawione okrywy nasiennej. W Europie najczęściej będzie to: pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza.
Dla wielu osób najważniejsza noc w roku. Czas od wieczora 31 grudnia, do nocy 1 stycznia. Czas przejścia, zmiany kalendarzy, nowych postanowień. Pora pełna nadziei, w oczekiwaniu na korzystne zmiany w życiu osobistym, zawodowym.
Zwyczaje, jakie niosą ze sobą Święta Bożego Narodzenia, w Polsce znamy dość dobrze. Inna kwestia czy trzymamy się tradycji. Niemniej jednak, w większości domów staramy się, aby Wigilia była postna, aby na stole zagościł karp lub inna ryba, barszcz, pierog