Blog - strona 9

 
Szybkie desery. Pyszne i proste

Szybkie desery. Pyszne i proste

Przychodzą takie chwile, że nawet dbając o dietę, mamy chęć na coś słodkiego. Na deser po sutym obiedzie, na to słynne Małe co nieco z Kubusia Puchatka.

Chemia bez chemii? Naturalne środki czyszczące w gastronomii

Chemia bez chemii? Naturalne środki czyszczące w gastronomii

Potocznie się mówi, że niektóre produkty „to sama chemia”. Rozumiemy, że w swoim składzie mają dużo konserwantów, poprawiaczy smaku, sztucznych barwników i sztucznych odpowiedników. A jak jest w gastronomii z produktami ogólnie nazywanymi chemią gospodarc

Smaki, kolory i aromaty na Dzień Zakochanych

Smaki, kolory i aromaty na Dzień Zakochanych

14 lutego to Walentynki, czyli Dzień Zakochanych. Święto wszystkich pragnących okazać miłość bliskiej osobie. Tradycja ta zakorzeniona w tradycji Zachodniej Europy, do Polski w szerszym wymiarze trafiła dopiero w latach 90 XX wieku.

Kuchenne przesądy

Kuchenne przesądy

Najlepszą szkołą gotowania jest praktyka. Uczymy się od rodziców, dziadków czy wchodzimy w zawód obserwując szefa kuchni. Prędzej czy później usłyszymy powiedzenia, czy branżowe przesądy dotyczące gotowania

Mięczaki w kuchni

Mięczaki w kuchni

Co to za tytuł? Czy chodzi o słabych kucharzy, którzy w kuchni nie nadążają, poddają się trudnościom i przegrywają z niepowodzeniami? Nie! To nie ten rodzaj tekstu.

Dania te same, a jednak inne

Dania te same, a jednak inne

Przeglądając przepisy, jadłospisy menu w barach czy restauracjach, można trafić na nazwy dań, które z pozoru wydają się nam znajome. Pozory jednak czasami mylą i warto dopytać obsługę sklepu czy kelnera o rzeczywisty skład potrawy, zastosowanych przypraw.

Kucharz domowy - porady dla zaczynających gotować

Kucharz domowy - porady dla zaczynających gotować

Prędzej czy później spotkamy się z koniecznością samodzielnego gotowania. Rozpoczęcie życia na własny rachunek, założenie rodziny, praca w wyjątkowych warunkach, chęć spróbowania własnych sił w sztuce kulinarnej.

Egzotyczne smaki - słodka i ostra kuchnia karaibska

Egzotyczne smaki - słodka i ostra kuchnia karaibska

Karnawał trwa. Nie tylko w Brazylii organizowane są zabawy karnawałowe. Także Karaiby mają swoje tradycje z tańcami, muzyką i pochodami.

Mąka - nie tylko z pszenicy i żyta

Mąka - nie tylko z pszenicy i żyta

Mąka to produkt, który powstaje z bardzo drobno zmielonego ziarna, które zostało pozbawione okrywy nasiennej. W Europie najczęściej będzie to: pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza.

Kiszonki. Dietetyczny przebój i klasyka kuchni

Kiszonki. Dietetyczny przebój i klasyka kuchni

Sylwester i Nowy Rok w dawnej Polsce

Sylwester i Nowy Rok w dawnej Polsce

Dla wielu osób najważniejsza noc w roku. Czas od wieczora 31 grudnia, do nocy 1 stycznia. Czas przejścia, zmiany kalendarzy, nowych postanowień. Pora pełna nadziei, w oczekiwaniu na korzystne zmiany w życiu osobistym, zawodowym.

Święta Bożego Narodzenia na świecie

Święta Bożego Narodzenia na świecie

Zwyczaje, jakie niosą ze sobą Święta Bożego Narodzenia, w Polsce znamy dość dobrze. Inna kwestia czy trzymamy się tradycji. Niemniej jednak, w większości domów staramy się, aby Wigilia była postna, aby na stole zagościł karp lub inna ryba, barszcz, pierog