Blog - strona 8

 
Tylko lody dla ochłody

Tylko lody dla ochłody

Hasło popularne od wielu lat, polecające jedzenie lodów. Nie tylko w upalne dni. Także jako sposób ukojenia nerwów, załagodzenia “gorącej” atmosfery, czy po prostu słodka przekąska na zabicie chandry

Bałtyckie specjały

Bałtyckie specjały

Wytęskniona wiosna w końcu nadeszła. Majówka za nami, przeglądamy kalendarze, wyszukując kolejnych wolnych dni, zastanawiamy się, ile jeszcze zostało nam urlopu. Zastanawiamy się, nad miejscami, które można odwiedzić.

Nazwy potraw w marketingu

Nazwy potraw w marketingu

W gastronomii nazwy potraw mogą być czasami mylące. Czasami wynika to z chęci przyciągnięcia klientów za pomocą humorystycznych nazw, czasami podkreślenia pochodzenia i historii potraw.

Majowe eskapady. Co zabrać na piknik?

Majowe eskapady. Co zabrać na piknik?

Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy pragniemy pobyć na łonie natury. Przyglądać się powracającej z zimowego letargu przyrodzie. Słuchać śpiewu ptaków i chłonąć zapachy łąk i lasów.

Kuchnia pięciu przemian

Kuchnia pięciu przemian

Taoizm to chiński system filozoficzno-religijny. Jego główny przekaz to życie w zgodzie z naturą i godzenie się z tym, co przyniesie los. Filozofia yin-yang, wiara w duchy i demony, wróżbiarstwo i praktyki lecznicze to elementy istotne w taoizmie. Celem t

Kulinarna podróż do Meksyku

Kulinarna podróż do Meksyku

Wielkie odkrycia geograficzne, przyniosły wiele zmian w świcie. Nowe ziemie, nowe kontynenty, nowi ludzie, nowa flora i fauna - dotychczasowy świat zmienił się nie do poznania. Wraz z odkryciami pojawiły się nowe owoce i warzywa, przyprawy i używki

Wielkanocne zwyczaje w dawnej Polsce

Wielkanocne zwyczaje w dawnej Polsce

W dzisiejszych czasach intensywność przeżywania świąt jest zdecydowanie mniejsza niż w czasach sprzed dwustu czy trzystu lat. Dawne obrzędy i zwyczaje odchodzą w zapomnienie lub zwyczajnie się zmieniają, pod wpływem przemian społecznych, obyczajowych czy

Ab ovo. Wszystko, zaczyna się od jajka

Ab ovo. Wszystko, zaczyna się od jajka

Ta sentencja prawdopodobnie ma swoje korzenie w sposobie rozpoczynania głównych posiłków w starożytnym Rzymie. Jajka podawano na samym początku uczty. Czy było to pełne danie, czy też coś w rodzaju współczesnego, restauracyjnego “czekadełka” trudno dziś

Karpackie smaki

Karpackie smaki

Karpaty to górski łańcuch ciągnący się przez osiem państw. To drugi pod względem wielkości obszar górski w Europie. Przez 1900 kilometrów, wielkim łukiem ciągną się w południowej i środkowej Europie. Długość tego tworu geologicznego wyznacza Dunaj

Modne diety na rok 2023

Modne diety na rok 2023

Początek roku to czas pytań. Słyszymy pytania dotyczące ekonomii, polityki. Popularne stały się także ankiety i pytania do dietetyków, kucharzy, krytyków kulinarnych.

Owoce morza - skorupiaki

Owoce morza - skorupiaki

Frutti di mare, czyli z włoskiego owoce morza, to dwie grupy zwierząt spożywanych przez człowieka. Pierwsza to mięczaki, do której zaliczamy małże, sercówki, ostrygi, przegrzebki, ślimaki i głowonogi.

Musztardowe szaleństwo

Musztardowe szaleństwo

Musztarda to jeden z trzech zimnych sosów (obok majonezu i ketchupu), bez których trudno sobie wyobrazić dzisiejsze przekąski. To także podstawowy składnik smakowy kanapek, burgerów, sosów, a nawet zup i potraw mięsnych. Pomimo olbrzymiej popularności, wł