Hasło popularne od wielu lat, polecające jedzenie lodów. Nie tylko w upalne dni. Także jako sposób ukojenia nerwów, załagodzenia “gorącej” atmosfery, czy po prostu słodka przekąska na zabicie chandry
Wytęskniona wiosna w końcu nadeszła. Majówka za nami, przeglądamy kalendarze, wyszukując kolejnych wolnych dni, zastanawiamy się, ile jeszcze zostało nam urlopu. Zastanawiamy się, nad miejscami, które można odwiedzić.
W gastronomii nazwy potraw mogą być czasami mylące. Czasami wynika to z chęci przyciągnięcia klientów za pomocą humorystycznych nazw, czasami podkreślenia pochodzenia i historii potraw.
Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy pragniemy pobyć na łonie natury. Przyglądać się powracającej z zimowego letargu przyrodzie. Słuchać śpiewu ptaków i chłonąć zapachy łąk i lasów.
Taoizm to chiński system filozoficzno-religijny. Jego główny przekaz to życie w zgodzie z naturą i godzenie się z tym, co przyniesie los. Filozofia yin-yang, wiara w duchy i demony, wróżbiarstwo i praktyki lecznicze to elementy istotne w taoizmie. Celem t
Wielkie odkrycia geograficzne, przyniosły wiele zmian w świcie. Nowe ziemie, nowe kontynenty, nowi ludzie, nowa flora i fauna - dotychczasowy świat zmienił się nie do poznania. Wraz z odkryciami pojawiły się nowe owoce i warzywa, przyprawy i używki
W dzisiejszych czasach intensywność przeżywania świąt jest zdecydowanie mniejsza niż w czasach sprzed dwustu czy trzystu lat. Dawne obrzędy i zwyczaje odchodzą w zapomnienie lub zwyczajnie się zmieniają, pod wpływem przemian społecznych, obyczajowych czy
Ta sentencja prawdopodobnie ma swoje korzenie w sposobie rozpoczynania głównych posiłków w starożytnym Rzymie. Jajka podawano na samym początku uczty. Czy było to pełne danie, czy też coś w rodzaju współczesnego, restauracyjnego “czekadełka” trudno dziś
Karpaty to górski łańcuch ciągnący się przez osiem państw. To drugi pod względem wielkości obszar górski w Europie. Przez 1900 kilometrów, wielkim łukiem ciągną się w południowej i środkowej Europie. Długość tego tworu geologicznego wyznacza Dunaj
Początek roku to czas pytań. Słyszymy pytania dotyczące ekonomii, polityki. Popularne stały się także ankiety i pytania do dietetyków, kucharzy, krytyków kulinarnych.
Frutti di mare, czyli z włoskiego owoce morza, to dwie grupy zwierząt spożywanych przez człowieka. Pierwsza to mięczaki, do której zaliczamy małże, sercówki, ostrygi, przegrzebki, ślimaki i głowonogi.
Musztarda to jeden z trzech zimnych sosów (obok majonezu i ketchupu), bez których trudno sobie wyobrazić dzisiejsze przekąski. To także podstawowy składnik smakowy kanapek, burgerów, sosów, a nawet zup i potraw mięsnych. Pomimo olbrzymiej popularności, wł