Strona główna
/
Blog
/
Kuchnia pięciu przemian

Blog

 
Kuchnia pięciu przemian

Kuchnia pięciu przemian

Data publikacji: 25-04-2023

Taoizm to chiński system filozoficzno-religijny. Jego główny przekaz to życie w zgodzie z naturą i godzenie się z tym, co przyniesie los. Filozofia yin-yang, wiara w duchy i demony, wróżbiarstwo i praktyki lecznicze to elementy istotne w taoizmie. Celem taoizmu jest droga: Dao. Tą drogą jest ludzkie życie, wszystko, co człowieka spotyka. I w czasie tej podróży przez życie ważne jest, aby jeść zdrowo i korzystnie dla organizmu. Z tego nurtu wywodzi się Dieta Pięciu Przemian.

Dieta Pięciu Przemian - Zasady

Mimo że Dieta Pięciu Przemian pochodzi z Chin, zdobyła popularność na całym świecie. Zasady tej diety sprowadzają się do twierdzenia, że człowiek żyje w rytmie wyznaczonym przez naturę. Pory roku powinny mieć największy wpływ na to, co jemy, a sezonowe produkty powinny być jak najmniej przetworzone. Kolejna zasada mówi o tym, że spożywane produkty powinny mieć leczniczy wpływ na poszczególne organy ludzkiego ciała. W tym systemie rok jest podzielony na pięć pór roku. Oprócz znanych nam wiosny, lata, jesieni i zimy dodano jeszcze jedną porę: późne lato. 

Pięć kategorii, pięć pór roku

Każda z pięciu pór roku, wyróżnianych w Kuchni Pięciu Zmian ma wykorzystywać produkty łatwo dostępne w poszczególnych okresach roku. Spójrzmy co znajdziemy na stole, w poszczególne pory roku, według kuchni pięciu przemian:

  • Wiosna - czas budzenia się przyrody po zimowym letargu. Symbole to drzewo, kolor zielony oraz kwaśny smak. Wątrobę i woreczek żółciowy należy zregenerować. Idealne do tego będą kiszonki, imbir, kwaśne owoce, jogurty, kefiry, maślanka. 
  • Lato - ciepło. Symbol to ogień, kolor czerwony, smak gorzki. W tym czasie powinno się spożywać brukselkę, kozi ser, baraninę.
  • Późne lato - przejrzałe owoce. Symbolami tego okresu w roku są: kolor żółty, słodycz. Banany, brzoskwinie, kokos, rodzynki, buraki, cynamon - nie unikajmy ich późnym, chińskim latem.
  • Jesień - przyroda powoli układa się do snu. Symbole to metal, ostry smak i kolor biały. Czosnek, cebula, jarmuż, pikantne przyprawy. To jesienne specjały obowiązkowe.
  • Zima - Symbolika wskazuje na kolor czarny, smak słony i wodę. Zimowe posiłki obfitować powinny w nasiona strączkowe, owce morza, ryby.

Dieta pięciu przemian jest dietą wzmacniającą. Ma sprawić, że poczujemy się lepiej, a nasze narządy wewnętrzne znajdą chwilę wytchnienia. Oczywiście, przy tworzeniu diety pięciu przemian dla samych siebie, należy pamiętać o jej pochodzeniu. Daleka Azja różni się jednak od Europy, znajdziemy tam inne smaki, zapachy i inny klimat. 

Pięć przemian w dniu codziennym

Wszystkie opisane zasady, dotyczą pięciozmianowego spojrzenia na cały rok. A jak stosować Kuchnię Pięciu Przemian każdego dnia? Filozofią diety w pięciu przemianach jest maksyma: jedzenie traktuj jak lekarstwo. Wychodząc z takiego założenia, skomponowanie diety na cały dzień czy tydzień, nie powinno nastręczać problemów. Pamiętajmy o następujących zasadach, które często słyszymy od naszych lekarzy domowych i dietetyków.

Śniadanie powinno być najbogatsze. Znane powiedzenie mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, a kolację oddaj. Kuchnia przemian zauważa, że nasze organy wewnętrzne pracują wg tzw. dobowego zegara narządów. Teoria ta zakłada, że nasz organizm ma różną wydajność z zależności od pory dnia. Żołądek jest najsprawniejszy pomiędzy 7 a 9 rano. Jelito grube pomiędzy 5 a 7. Dlatego poranny posiłek powinien być jakościowo najlepszy. Po godzinie 15 nasz układ pokarmowy zwalnia, aby osiągnąć minimum sprawności w godzinach 19-21. Zaleca się wtedy kolacje wczesne i lekkie.

Nasz przewód pokarmowy przypomina bardziej narząd roślinożerców. Dlatego wskazana jest 90% ilość składników roślinnych. 

Według zasad pięciu przemian jest jeszcze jeden podział. Posiłki można podzielić według ich energii, jaką niosą dla ludzkiego organizmu. W tym wypadku mówimy o produktach ciepłych, gorących, zimnych, chłodzących i neutralnych. Takie rozróżnienie potraw, surowców pomaga nam rozgrzać się, ochłodzić w zależności od pory roku. 

Styl i różnorodność posiłków przyrządzonych według zasad Pięciu Przemian jest olbrzymi. Tworzymy dania wegetariańskie i mięsne, korzystamy z jaj i przetworów mlecznych. Warzywa i owoce są podstawą tej kuchni. Czego chcieć więcej?

Jak wcześniej wspomnieliśmy, Kuchnia Pięciu Smaków jest raczej sposobem na zdrowe posiłki i lepsze zdrowie. Można zostać własnym dietetykiem, komponując dania według rytmu przyrody i energetycznego potencjału składników. Chcąc nie chcąc zagłębiamy się w roczny kalendarz, rytm słońca i ruch życie planety.