Blog
Data publikacji: 21-11-2022
Piłkarski mundial w Katarze jest wielkim wyzwaniem dla organizatorów i piłkarzy. Także dla kibiców może być wielką przygodą. Katar to nie tylko nowoczesna architektura, zapierające dech w piersiach krajobrazy rodem z powieści s-f, czy supernowoczesne samochody na ulicach. To także kuchnia. Z uwagi na narodowości mieszkające w tym kraju, zjemy potrawy arabskie, indyjskie, filipińskie. Oczywiście nie brak tu kuchni innych regionów świata.
Katarska kuchnia
Katar jest krajem arabskim i zwyczaje kulinarne wywodzą się z tego kręgu kulturowego. Kuchnia katarska to połączenie tradycyjnej kuchni półwyspu arabskiego, kuchni tureckiej, indyjskiej i filipińskiej. Dominuje tu dużo mięsa jagnięcego i drobiu. Świeże ryby i owoce morza prosto z wód Zatoki Perskiej też są często spożywane. Warzywa i owoce zawsze są na stołach (daktyle należą do ulubionych). Trzeba pamiętać, że rolnictwo Kataru jest raczej słabo rozwinięte. Swoje restauracje i bary, Katarczycy zaopatrują w towar importowany. Ten arabski emirat nie ma też własnych źródeł słodkiej wody. Spożywa się tu odsalaną morską wodę. Pomimo zapewnień, że woda ta jest najlepszej jakości, zaleca się gotować ją przed spożyciem, bądź korzystać z wody mineralnej.
Popularne dania katarskie
Do chwili odkrycia złóż ropy naftowej (w roku 1939) i gazu ziemnego Katar był biednym krajem, co także dało się zauważyć w posiłkach. Podstawą diety było mleko wielbłądzie, masło i daktyle. Wraz ze wzrostem gospodarczym, zaczęli napływać do Kataru pracownicy z innych krajów arabskich i państw gdzie była tania siła robocza. Wszyscy przywieźli ze sobą własne zwyczaje kulinarne, które przeniknęły i zadomowiły się w kuchni katarskiej.
Wybierając się do Kataru, spróbujmy tamtejszej kuchni, bo warto. Do popularnych dań należą:
- makbūs/majboos - potrawa z ryżu, jagnięciny lub kurczaka, warzyw i przypraw, gotowana w specjalny sposób w wykopanym dole i przykryte warstwą ziemi, popularna nie tylko w Katarze, ale też w innych krajach Zatoki Perskiej;
- kofta jagnięca - to szaszłyk z mielonej jagnięciny, z przyprawami takimi jak: mięta, kolendra, cynamon, imbir, czasami określana jest jako shish kebab;
- varak enab - liście winogron nadziewane ryżem i warzywami, z wyglądu podobne do małych polskich gołąbków;
- biryani - potrawa o indyjskim rodowodzie z ryżu i mięsa marynowanego w jogurcie i dodatkiem ziół (mięty, kolendry);
- guzi - kolejne danie na bazie ryżu i jagnięciny, charakteryzuje się dodatkiem prażonych orzechów, rodzynek i bardzo długim gotowaniu na małym ogniu;
- budyń chlebowy - przygotowywany jest z kawałków ciasta francuskiego, rodzynek i migdałów, zapiekanych z mlekiem;
- makhalabia - mleczny deser z cynamonem, wodą kwiatową i pistacjami, zagęszczony skrobią;
- sernik arabski - ciasto z twarogu z dodatkiem kremu lub bitej śmietany.
Przyprawy do wszystkiego
Katarczycy, kochają przyprawy. Podobnie zresztą, jak i inni mieszkańcy krajów arabskich. Do ulubionych przypraw należą: szafran, kolendra, kardamon, czarny pieprz oraz sól. Dla podkreślenia bogactwa smaku i aromatu w katarskiej kuchni stosuje się mieszanki przypraw. Przygotowywane na bieżąco ze świeżych ziół i przypraw. Najczęściej trafimy na trzy mieszanki przypraw:
- bizar - mieszanka chili, kurkumy, kardamonu, imbiru, goździków, cynamonu i kolendry;
- daqoos - popularny w Kuwejcie sos pomidorowy z czosnkiem i oliwą, łagodny w smaku, dodawany do wielu potraw;
- hisso - kminek, suszony imbir, pieprz, cynamon, kardamon, kurkuma.
Desery i napoje
Napoje gorące są oczywiście znane w Katarze, ale w odmiennej formie niż my jesteśmy przyzwyczajeni. Kawa parzona jest z mocno palonych ziaren. Do naparu dodaje się kardamon, a jako przekąskę podaje się daktyle. Karak, czyli herbata podawana z mlekiem, szafranem, kardamonem i cukrem. Gotuje się ją na wolnym ogniu. Oczywiście pija się soki, mleko, napary ziołowe, wodę. Alkohol z powodów religijnych jest zabroniony, choć turyści mogą go kupić w specjalnych strefach handlowych, hotelach i restauracjach (Pierwotnie na Mistrzostwach, sprzedaż piwa na stadionie była dopuszczona. Tydzień przed rozpoczęciem turnieju, nakazano przenieść punkty sprzedaży piwa do specjalnych, wydzielonych stref).
Podobnie jak inne arabskie słodycze, katarskie desery są bardzo słodkie. W wielu ciastach przebija się smak kardamonu i szafranu, cynamonu i goździków. Często polewane są jeszcze miodem lub syropem cukrowym (np. podobne do pączków, smażone w głębokim tłuszczu, ciastka lugimat).
Kibice i turyści, którzy odwiedzą Katar, mogą spodziewać się niesamowitych wrażeń. Pomimo kontrowersji związanych z wyborem tego kraju na organizatora Mistrzostw Świata 2022, warto go odwiedzić i być może przeżyć przygodę życia.