Kuchnia tajska, obok chińskiej i indyjskiej należy do najpopularniejszych na świecie. I o ile kuchnie chińska i indyjska stanowią odrębne tradycje kulinarne, to Tajlandczycy potrafili wziąć z kuchni tych krajów to, co najlepsze i stworzyć własne wersje da
Tarty, quiche, lasagne to dania zapiekane, czyli zapiekanki. Najczęściej ten rodzaj dań, podajemy w naczyniu, w którym je przygotowywaliśmy. Prosto z pieca na stół.
Święta Wielkanocne to najważniejsze uroczystości w chrześcijańskim kalendarzu liturgicznym. Tydzień poprzedzający Wielkanoc, nazywany jest Wielkim Tygodniem.
Krajami, które szczycą się najlepszymi serami, są Szwajcaria, Holandia, Francja, Włochy. Te kraje wypracowały marki serów popularnych na całym świecie.
Nadeszła wiosna. Długo wyczekiwana pora roku, przez niektórych uważana za najpiękniejszą porę roku. Na północy Polski jeszcze niemrawo, powoli zielenią się trawniki, lasy pomału budzą się do życia. Na południu już jest kolorowo i ciepło.
Wojna na wschodzie sprawia, że przyglądamy się z życzliwością i ciekawością mieszkańcom Ukrainy. Historycznie mieliśmy wiele wspólnego z naszymi wschodnimi sąsiadami.
Zbliżająca się Wielkanoc nieodłącznie wiąże się z jajkami. To symbol nowego życia i odrodzenia natury. Skorupka oznacza to, co stare, żółtko symbolizuje nowe życie i przezwyciężenie śmierci.
W kulturze chrześcijańskiej po karnawale przychodzi czas Wielkiego Postu. Kończy się czas zabaw świąteczno-noworocznych, następuje 40 dni wyciszenia, zmiana diety, wyczekiwanie na Wielkanoc
W wielu krajach kuchnia chińska jest synonimem street foodu. Szybko zrobione potrawy, smażone w woku, z porcją ryżu lub makaronu, surówką z białej kapusty, zalane aromatycznym sosem.
Aluminiowe czy stalowe naczynia pokryte różnego rodzaju powłokami spotkamy w każdej kuchni. Powłoki stosowane przez producentów mają za zadanie ułatwić proces przygotowania potraw.
14 lutego obchodzone jest święto zakochanych, potocznie nazywane Walentynkami. Co wiemy o tym dniu? Jaka jest jego geneza, kim był święty Walenty i czy dzisiaj pierwotne znaczenie tego święta zachowało swój charakter?
Historia czekolady sięga czasów prekolumbijskich w Ameryce. Tam właśnie jest ojczyzna kakaowca, z którego wytwarzana jest czekolada. Indiański lud Olmeków czy później Majowie, czy Aztekowie traktowali ziarna kakaowca z nabożną czcią.