Blog - strona 13

 
Kuchnia tajska. Nie tylko zupa Tom Yum

Kuchnia tajska. Nie tylko zupa Tom Yum

Kuchnia tajska, obok chińskiej i indyjskiej należy do najpopularniejszych na świecie. I o ile kuchnie chińska i indyjska stanowią odrębne tradycje kulinarne, to Tajlandczycy potrafili wziąć z kuchni tych krajów to, co najlepsze i stworzyć własne wersje da

Naczynia do zapiekania. Estetyka i dobry design

Naczynia do zapiekania. Estetyka i dobry design

Tarty, quiche, lasagne to dania zapiekane, czyli zapiekanki. Najczęściej ten rodzaj dań, podajemy w naczyniu, w którym je przygotowywaliśmy. Prosto z pieca na stół.

Wielkanocne zwyczaje w Polsce i za granicą

Wielkanocne zwyczaje w Polsce i za granicą

Święta Wielkanocne to najważniejsze uroczystości w chrześcijańskim kalendarzu liturgicznym. Tydzień poprzedzający Wielkanoc, nazywany jest Wielkim Tygodniem.

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie

Świat serów. Każdy znajdzie coś dla siebie

Krajami, które szczycą się najlepszymi serami, są Szwajcaria, Holandia, Francja, Włochy. Te kraje wypracowały marki serów popularnych na całym świecie.

Wiosna nadeszła. Czas na nowalijki

Wiosna nadeszła. Czas na nowalijki

Nadeszła wiosna. Długo wyczekiwana pora roku, przez niektórych uważana za najpiękniejszą porę roku. Na północy Polski jeszcze niemrawo, powoli zielenią się trawniki, lasy pomału budzą się do życia. Na południu już jest kolorowo i ciepło.

Kuchnia ukraińska - smak wielu kultur

Kuchnia ukraińska - smak wielu kultur

Wojna na wschodzie sprawia, że przyglądamy się z życzliwością i ciekawością mieszkańcom Ukrainy. Historycznie mieliśmy wiele wspólnego z naszymi wschodnimi sąsiadami.

Szakszuka, w koszulce i z blachy. Jajka na każdą okazję

Szakszuka, w koszulce i z blachy. Jajka na każdą okazję

Zbliżająca się Wielkanoc nieodłącznie wiąże się z jajkami. To symbol nowego życia i odrodzenia natury. Skorupka oznacza to, co stare, żółtko symbolizuje nowe życie i przezwyciężenie śmierci.

Bez mięsa. Potrawy na czas postu i nie tylko

Bez mięsa. Potrawy na czas postu i nie tylko

W kulturze chrześcijańskiej po karnawale przychodzi czas Wielkiego Postu. Kończy się czas zabaw świąteczno-noworocznych, następuje 40 dni wyciszenia, zmiana diety, wyczekiwanie na Wielkanoc

Kuchnia chińska. Tygiel smaków i zapachów

Kuchnia chińska. Tygiel smaków i zapachów

W wielu krajach kuchnia chińska jest synonimem street foodu. Szybko zrobione potrawy, smażone w woku, z porcją ryżu lub makaronu, surówką z białej kapusty, zalane aromatycznym sosem.

Powłoki naczyń ułatwiające przygotowanie posiłków

Powłoki naczyń ułatwiające przygotowanie posiłków

Aluminiowe czy stalowe naczynia pokryte różnego rodzaju powłokami spotkamy w każdej kuchni. Powłoki stosowane przez producentów mają za zadanie ułatwić proces przygotowania potraw.

Walentynki. Święto zakochanych i... handlowców

Walentynki. Święto zakochanych i... handlowców

14 lutego obchodzone jest święto zakochanych, potocznie nazywane Walentynkami. Co wiemy o tym dniu? Jaka jest jego geneza, kim był święty Walenty i czy dzisiaj pierwotne znaczenie tego święta zachowało swój charakter?

Czekolada - nie tylko słodkości

Czekolada - nie tylko słodkości

Historia czekolady sięga czasów prekolumbijskich w Ameryce. Tam właśnie jest ojczyzna kakaowca, z którego wytwarzana jest czekolada. Indiański lud Olmeków czy później Majowie, czy Aztekowie traktowali ziarna kakaowca z nabożną czcią.