Blog
Data publikacji: 27-07-2022
Wielka Brytania obok Niemiec i Irlandii to kraj, gdzie spotkamy naszych rodaków, szukających pracy i lepszego życia. Dla wielu spotkanie z brytyjskim stylem życia odmiennym niż w Polsce może być sporym szokiem. Do tego inny język, inne prawo, odmienne jedzenie. Przyjrzyjmy się brytyjskiej kuchni, która jest dość specyficzna, ale powoli zdobywa uznanie wielu konsumentów.
Charakterystyka kuchni brytyjskiej
Przez lata, brytyjska kuchnia była uważana za niezbyt dobrą, mało wyrafinowaną i po prostu ciężkostrawną. Puddingi przyrządzane na wołowym łoju, baranina z miętowym sosem czy spora ilość podrobów, nie zachęcały do spożywania tych dań mieszkańców innych stron Europy i świata. Być może to efekt czasów II wojny światowej, kiedy o różnorodność produktów było trudno i często jadano te same potrawy. Ta zła opinia o brytyjskiej kuchni mocno się zakorzeniła i dopiero od niedawna się zmienia. Duże znaczenie w nowym postrzeganiu brytyjskiej kuchni mają programy telewizyjne popularnych kucharzy i kucharek.
Obecnie kuchnia Wysp Brytyjskich jest lekka, pełna aromatów z całego świata. Wpływy kuchni Indii, Maroka, Bliskiego Wschodu są bardzo widoczne i w pełni zaakceptowane przez rodowitych Anglików, Szkotów, Walijczyków czy Irlandczyków z północy.
Dania z historią
Idealnym przykładem potrawy, którą każdy Brytyjczyk wymienia jako danie narodowe, jest… Chicken tikka masala. Jej korzenie pochodzą z Indii, lecz powstała w Glasgow. Jak głosi legenda, w latach 50. XX wieku, pewien kucharz z powodu braku sosu do kurczaka tandoori, zastąpił go pomidorowym sosem z puszki i dodał garść orientalnych przypraw. W ten sposób powstało pierwsze brytyjsko-indyjskie danie w stylu fusion.
Inną potrawą lubianą przez zwykłych Brytyjczyków, ale także na królewskim dworze jest Coronation Chicken. Danie to powstało na cześć królowej Elżbiety II i po raz pierwszy podano je w trakcie bankietu koronacyjnego w 1953 roku. Ten specjał to kurczak na zimno, w gęstym sosie curry, z zieloną sałatą i wiśniami. Podobno danie to jest do dziś jednym z ulubionych brytyjskiej monarchini.
Popularne dania brytyjskie
Oprócz wyżej wymienionych, dużą popularnością wśród mieszkańców Wysp Brytyjskich cieszą się potrawy, które je się na rodzinnych przyjęciach, w czasie świąt i ważnych uroczystościach. Oto niektóre z nich:
- Full breakfast to pełne angielskie śniadanie, na które składa się: smażony bekon, smażona kiełbaska lub parówka, smażone pomidory, fasolka w sosie pomidorowym, pieczarki, tosty z masłem, sok pomarańczowy. Uff, to istna bomba kaloryczna. Kiedyś jadano takie śniadania przed długim dniem ciężkiej pracy, a kolejny solidny posiłek dopiero pod wieczór. W dzisiejszych czasach, angielskie śniadanie nie jest już tak obfite i często jest przygotowywane pod wymogi różnego rodzaju diet. Jednak w pochmurne i zimne dni często wraca na stół z dużą ilością gorącej herbaty.
- Sunday roast, czyli niedzielna pieczeń. W wielu brytyjskich domach niedziela jest dniem, gdzie rodziny spotykają się przy stole. Podaje się wtedy najczęściej wołową pieczeń z pieczonymi ziemniakami w towarzystwie warzyw (groszek, marchewka, brokuły) i sosem. Porcje są obfite, więc częścią rodzinnej tradycji często jest poobiednia drzemka.
- Curry to duszone danie na bazie warzyw (wersja wegetariańska), mięsne lub rybne. Obfituje w dużą ilość orientalnych przypraw, często z mleczkiem kokosowym, pomidorami oraz chili. Imigranci z Indii, Pakistanu czy Bangladeszu rozpowszechnili swoją kuchnię na Wyspach, a curry zdobyło wielką popularność. Szczególnie wersje pikantniejsze.
- Fish n’ chips po polsku ryba z frytkami. Często się mówi, że danie to przeznaczone jest dla turystów. Nie, to nie pomysł marketingowy. Mieszkańcy Wielkiej Brytanii uwielbiają tę potrawę. Ryba w panierce (najczęściej dorsz lub łupacz) smażona na głębokim tłuszczu, frytki i dodatek groszku, sałatki coleslaw lub sosu curry. Kiedyś taki zestaw pakowano w stare gazety, dziś spotkamy papierowe torby z gazetowym nadrukiem (torby oczywiście dopuszczone do kontaktu z żywnością).
Oczywiście ten krótki przegląd kuchni brytyjskiej nie wyczerpuje tematu. Są dania typowo brytyjskie, ale są także potrawy regionalne, charakterystyczne dla regionów i krajów wchodzących w skład Zjednoczonego Królestwa. Potrawy szkockie, walijskie, angielskie czy irlandzkie nie zawsze są popularne poza miejscami ich pochodzenia. Przez to tworzy się niesamowita mozaika kulinarna, dodatkowo okraszona przez smaki przedstawicieli narodów, którzy się osiedlili w Wielkiej Brytanii. Warto dlatego poznawać Wielką Brytanie poprzez pryzmat sztuki kulinarnej.