Blog - strona 6

 
Przyprawowe vademecum: cząber, jałowiec, koper

Przyprawowe vademecum: cząber, jałowiec, koper

Zioła to uniwersalne rośliny. Oprócz zastosowań kulinarnych często wykorzystywane są w medycynie, przy produkcji kosmetyków, a nawet nadaje się im magiczną moc. Poznajmy kolejne zioła w naszym cyklu: cząber, jałowiec i koper

Wyrośnięte wypieki - czym spulchniamy ciasta?

Wyrośnięte wypieki - czym spulchniamy ciasta?

Wypieki potrafią przysporzyć wielu emocji w kuchni. Nawet osoby z dużym doświadczeniem w pieczeniu ciast czy bułeczek, mają gdzieś w głębi swojej duszy niepokój. Wyrośnie czy nie? Będzie zakalec?

Polska kuchnia regionalna - Galicja

Polska kuchnia regionalna - Galicja

Na mapie dzisiejszej Polski, próżno szukać regionu nazywanego Galicja. To nazwa historyczna, która odnosi się do terenów I Rzeczypospolitej, przejętych przez Austrię w wyniku I i III rozbioru.

Jabłka, gruszki, śliwki - jesienne pyszności

Jabłka, gruszki, śliwki - jesienne pyszności

Jesień. Pora roku, która wnosi w życie elementy nostalgii. Po letnim wypoczynku, wakacyjnych szaleństwach przychodzi wyhamowanie, refleksja.

Kaszanki, kiszki, krupnioki. Tylko na grilla

Kaszanki, kiszki, krupnioki. Tylko na grilla?

Wymienione w tytule nazwy dotyczą w zasadzie jednego produktu. Różnice mogą wynikać z miejsca, gdzie są produkowane oraz proporcji składników. Jednak składniki do produkcji tych wyrobów są takie same.

O kawie z ekspresu. Poradnik domowego baristy

O kawie z ekspresu. Poradnik domowego baristy

Espresso to podstawa każdej kawy przyrządzanej w ciśnieniowym ekspresie. Można powiedzieć, że od espresso wszystko się zaczyna. Niektórzy twierdzą, że dzień bez małej czarnej jest dniem straconym, a mówiąc o “małej czarnej” mają na myśli najczęściej espre

Kuchnia argentyńska. Królestwo wołowiny

Kuchnia argentyńska. Królestwo wołowiny

Ameryka Łacińska to pojęcie geograficzne, określające państwa Ameryki Południowej i Środkowej posługujących się językami romańskimi (hiszpański, portugalski, francuski).

Polska Kuchnia Regionalna - Podhale

Polska Kuchnia Regionalna - Podhale

Polska ludność przybywała na Podhale już w wieku XI z terenów dorzecza Raby i dolnego biegu Dunajca. W wieku XIII, na Podhalu pojawili się cystersi. Powstała pierwsza wieś podhalańska Ludźmierz. W kolejnych wiekach przybywali inni przedstawiciele ludów za

Przyprawowe vademecum: majeranek, mięta, lubczyk

Przyprawowe vademecum: majeranek, mięta, lubczyk

W Polskiej kuchni majeranek, mięta i lubczyk mają swoje ważne miejsce. Zapach pieczonej gęsi lub kaczki, schabu wiąże się nieodmiennie ze świątecznymi daniami. Mięta to nie tylko herbatka, pomagająca w trawieniu czy odświeżające drażetki. Lubczyk zaś to n

Kuchnia wietnamska. Nie tylko fast food

Kuchnia wietnamska. Nie tylko fast food

Pierwsze skojarzenia związane z kuchnią wietnamska to budki z azjatyckim jedzeniem, gdzie królują sajgonki, smażony makaron i azjatycki rosół. To tylko część wietnamskiej sztuki kulinarnej.

Czas na grzyby

Czas na grzyby

Wakacje się skończyły, wraz z wrześniem nadciąga jesień. To czas nie tylko opadających liści, zmiany pogody, szybciej zapadającego zmroku. To także czas grzybobrania. Szczyt zbierania grzybów przypada na koniec lata i początek jesieni.

Mango - owoc bogów

Mango - owoc bogów

Mango w Europie pojawiło się na przełomie XV i XVI wieku. Stało się to za sprawą Portugalczyków, którzy dotarli w tym czasie do zachodnich Indii (prowincja Kerala), gdzie mango jest owocem narodowym.