Blog
Data publikacji: 05-02-2024
Brazylia, to największy kraj Ameryki Południowej. Zarówno pod względem powierzchni, jak i liczby ludności. Brazylia została odkryta na samym początku XVI wieku przez Portugalczyków. Historia tego kraju jest pełna zwrotów i ciekawych wydarzeń. Jak w każdej opowieści o innych krajach, panujących tam zwyczajach, kulturze i kuchni nie należy zapominać o ludziach. Korzenie mieszkańców Brazylii, kulinarne przyzwyczajenia i tradycje tworzą dzisiejszą kuchnię brazylijską.
Tradycje z wielu źródeł
Współcześni mieszkańcy Brazylii to potomkowie Europejczyków, mieszkańców Afryki, Indian, którzy tu mieszkali przed przybyciem kolonizatorów. Każda z tych grup wniosła do brazylijskiej kuchni coś od siebie. Maniok to spuścizna po ludach pierwotnych. Jam (roślina bulwiasta przypominająca ziemniaki), olej palmowy, ryż i fasola, kuskus to wkład niewolników z Afryki. Wpływy europejskie to nie tylko potrawy portugalskie. W miarę napływania grup emigrantów to także smaki niemieckie (piwo, kiełbasa), włoskie, a nawet japońskie i bliskowschodnie.
Bogactwo smaków
W kuchni brazylijskiej jest dużo mięsa, ryb, krewetek, owoców i warzyw. Dominują dania jednogarnkowe: gulasze mięsne, rybne oraz spore ilości potraw z grilla. Chętnie pite są napoje owocowe i desery bazujące na mleku kokosowym i czekoladzie. Brazylijska kuchnia nie jest bardzo ostra. Grillowane mięsa czy ryby doprawiane są w sposób delikatny, na sposób śródziemnomorski. Jest jednak małe, ale… Dania główne są doprawiane w ten sposób, natomiast wszelkiego rodzaju dodatki w postaci sosów, sals itd. mogą spowodować znacznie intensywniejsze doznania smakowe. Z uwagi na bogactwo flory i fauny w Brazylii, można trafić na dania, których w Polsce nie jesteśmy w stanie odtworzyć. Po prostu nie mamy dostępu do świeżych owoców i warzyw, które występują tylko w Brazylii, czy ogólniej w Ameryce Południowej. Klasycznym przykładem jest zupa z serc palmowych, czyli sopa de palmito. Będąc w Brazylii, spróbujemy tej zupy ze świeżych warzyw, jedząc w restauracji z kuchnią brazylijską w Polsce, najpewniej serca palmowe będą z puszki. Smakosze twierdzą, że różnica w smaku jest kolosalna.
Brazylia to olbrzymi kraj, zajmujący prawie cały kontynent. Wielkie odległości, różnice klimatu i ukształtowania geograficznego sprawiają, że kuchnia brazylijska jest regionalna. Podział Brazylii pod względem kulinarnym jest dość prosty. Północ, południe oraz wschód, który też jest podzielony na część północną i południową.
Amazonia to północna część Brazylii. Ten region jest traktowany jako kolebka pierwotnej, tradycyjnej kuchni brazylijskiej. To tam rosną owoce nieznane w innych częściach świata, tam też smaki i aromaty są intensywniejsze. Kto raz spróbował mango w Amazonii, wie, jak ten owoc powinien smakować. Północ to także region upraw manioku, z którego bulw po wysuszeniu i zmieleniu produkuje się mąkę. Mąka z manioku to produkt podobny w swoich zastosowaniach do mąki ze zbóż.
Południe to królestwo dań mięsnych. Przyczyną tego jest to, że to region hodowli bydła i brazylijskich kowbojów gaucho. W tym regionie częściej spotkamy dania z grilla niż owocowe sałatki.
Południowy wschód to brazylijskie metropolie. Rio de Janeiro i São Paulo największe miasta Brazylii i w ogóle całego regionu Ameryki Południowej. Tam miejscowe tradycje kulinarne mieszają się z kuchniami z całego świata.
Północny wschód to z kolei to kraina bogata w ryby i owoce morza. Kuchnia tego regionu ma największe wpływy afrykańskie z dodatkiem portugalskich i indiańskich. Często w tutejszych potrawach znajdziemy mleczko kokosowe, krewetki, orzechy. Przykładem takiego dania jest moqueca baiana. To gulasz rybny z dodatkiem pomidorów, cebuli, mleczka kokosowego, chili oraz mięsa z krabów. Dodatkowym składnikiem jest olej palmowy. Trzeba dodać: naturalny olej palmowy, niepoddawany utwardzaniu.
Klasyki w brazylijskim menu
Do obowiązkowych potraw, których trzeba posmakować, chcąc poznać brazylijskie smaki, należą:
- feijoada - potrawka z czarnej fasoli z mięsem, czasami także z dodatkiem kiełbasy chorizo;
- pao de queijo - popularne bułeczki serowe z tapioki
- brigadeiro - czekoladowo-mleczne ciasteczka, przygotowywane w foremkach jak do mufinek;
- acaraje - pulpeciki fasolowe, wypełniane farszem z krewetek i okry;
- churrasco - grill z kilkoma rodzajami mięs, kiełbasek;
- caipirinha - ten alkoholowy drink często kończy biesiady, składa się z wódki z trzciny cukrowej (cachaça), limonki, cukru trzcinowego i lodu.
Brazylijska kuchnia potrafi oczarować. Miłośnicy każdego rodzaju dań, znajdą w niej coś dla siebie. Czuć w niej radość życia i dzielenie się dobrymi emocjami z innymi.