Blog
Data publikacji: 09-06-2022
|Data edycji: 22-06-2022
Wreszcie są! Truskawki zbierane na polach, omiatane słonecznymi promieniami, poranną rosą i przyjemnym zefirkiem. Tak, to wyidealizowany obrazek, bo uprawa truskawek jest trudna, bardzo zależna od warunków pogodowych i technicznie ciężka. Polacy jednak kochają truskawki i nasze owoce hołubią w sposób nadzwyczajny. Gdy w Polsce nadchodzą truskawkowe żniwa, wiadomo, że zaczyna się czas letnich wypadów i urlopów.
Truskawka - co to za owoc?
Jedząc truskawki, czasem mamy wrażenie, że truskawkowy smak gdzieś umknął, a pojawił się posmak poziomki. I to nic dziwnego, truskawka to tak naprawdę krzyżówka dwóch odmian poziomek. Amerykańskiej i chilijskiej. Pierwsze truskawki pojawiły się na świecie w XVIII wieku. Od tego czasu, owoc ten zawojował cały świat, a w wyniku wytrwałej pracy ogrodników i genetyków powstało wiele odmian tej jagody. Tak, truskawki należą do grona owoców jagodowych.
Jak jemy truskawki
Truskawki, ze względu na swój niepowtarzalny i charakterystyczny smak, spożywane są głównie jako deser. Wykorzystuje się je także w przetwórstwie przemysłowym oraz domowych kuchniach. Z powodu podatności na szybkie psucie, truskawki zjadamy od razu po zbiorach, albo przetwarzamy je w doskonałe przetwory:
- dżemy i konfitury
- soki i musy
- lody i mrożone desery
- kremy, ciasta, nadziewane cukierki i czekolady
- mrożonki
- likiery (najczęściej do 15% alkoholu)
Odkrywanie nowych smaków i kulinarne eksperymenty idealnie łączą się z tymi owocami:
- truskawki z octem balsamicznym
- sałatka z truskawek i parmezanu
- meksykańska salsa z mango i truskawek
- chłodnik na bazie jogurtu, truskawek i mango
- sałatka z truskawek, mango, buraków i koziego sera
W daniach wytrawnych truskawki przełamują ostre i kwaśne smaki odrobiną słodyczy. Mają podobną rolę jak ananas daniach kuchni wschodnich.
Truskawkowe problemy
Truskawki są trudne w uprawie. Duża zawartość wody, a także cukru, stwarza warunki do szybkiego psucia owoców. Główną chorobą truskawek w czasie wzrostu i owocowanie jest pleśń szara. Grzyby pleśni atakują najchętniej w porze dużych opadów i potrafią zniszczyć sporą ilość plonów. Trzeba także wiedzieć, w jakiej glebie truskawek nie należy sadzić. Ziemia po ziemniakach, malinach, kalafiorze czy kapuście nie nadaje się do sadzenia truskawek. Grzyby (pleśń), obecne przy uprawie tych warzyw są bardzo niebezpieczne dla korzeni truskawek.
Właściwości truskawek
Truskawki to zdrowotna bomba. Zawierają dużo witaminy C, A i K. Przeciwutleniacze, kadm, fosfor i sód, a także magnez i żelazo. Truskawki to także owoce, które odkwaszają organizm, obniżają ciśnienie krwi, są korzystne w łagodzeniu stanów zapalnych i chronią przed nowotworami. Truskawki bez dodatku śmietany i cukru, mogą być także czynnikiem pomagającym w odchudzaniu.
Choć truskawki nie są owocami kojarzonymi z tłuszczem, to w kosmetyce wykorzystuje się truskawkowe pestki do tłoczenia oleju. Olej truskawkowy jest szczególnie pomocny w dbaniu o cerę trądzikową, świetnie nawilża skórę.
Czasami truskawki mogą być alergenem. Osoby mające problem z salicylanami, a także stosujące leki obniżające poziom potasu powinny uważać na truskawki.
Truskawkowe ciekawostki
Niektóre fakty truskawkowe, mogą wydać się zaskakujące. Pamiętając, choć kilka z nich, możemy błysnąć w towarzystwie, jedząc truskawkowe specjały:
- truskawki nie są zbyt wymagające pod względem gleby, ale po kilku sezonach sadzonki wymagają przesadzenia
- Le Musée de la Fraise to belgijskie muzeum truskawki, gdzie kupimy truskawkowe destylaty, przetwory, a nawet truskawkowe piwo
- największe truskawki są wielkości jabłek i osiągają wielkość 8-10 cm w obwodzie
- w jednej porcji truskawek jest więcej witaminy C niż w pomarańczy
- Francuzi uważają truskawki za afrodyzjak (często podaje się je nowożeńcom na pierwsze śniadanie)
- w starożytnym Rzymie, truskawki uważano za uniwersalne lekarstwo na różnego rodzaju choroby
- truskawki są uwielbiane nie tylko przez ludzi, ale też przez także ślimaki
- 100 g truskawek to 33 kalorie
- niektóre odmiany truskawek mogą być białe lub żółte i smakują jak ananas (np. biała truskawka ananasowa)
- 91% truskawki to woda
Można powiedzieć, że truskawka jest w Polsce owocem narodowym. Co roku monitorowana w mediach jest cena za kilogram i kobiałkę. Ogłasza się chwile, gdy pierwsze polskie truskawki pojawią się w handlu. Pytania, czy na pewno truskawki, które są na stoiskach pochodzą z naszych upraw. Taka nasza tradycja. Truskawka a sprawa polska. Patrząc na te medialne relacje z lekkim przymrużeniem oka, jedzmy truskawki pod każdą postacią. Dla zdrowia i dobrego samopoczucia.