Blog
Data publikacji: 05-07-2022
Wakacje w pełni . Pomimo trudnej sytuacji, wiele osób wyjedzie nad słoneczne morza i oceany, aby choć na chwilę zapomnieć o trudach dnia codziennego. Prawdopodobnie ci, którzy będą mieli okazję, spróbują ryb, owoców morza i innych egzotycznych potraw. Owoce morza, czyli seafood, frutti di mare to morskie lub słodkowodne zwierzęta bezszkieletowe: mięczaki i skorupiaki. Spójrzmy dzisiaj na skorupiaki, które dość trudno się je, ale odpowiednio przyrządzone mogą dać rozkosz podniebieniu.
Gatunki skorupiaków
Jadalne skorupiaki morskie to krewetki, homary, langusty, percebes i kraby. Do skorupiaków słodkowodnych zaliczamy raki oraz niektóre gatunki krewetek. U większości skorupiaków barwa pancerza zmienia się pod wpływem obróbki termicznej na kolor czerwono-pomarańczowy. Wyjątkiem jest langusta, której skorupa, która zachowuje swój naturalny kolor.
Krewetki
Najliczniejsza grupa skorupiaków. Opisano ponad 2500 gatunków. Żyją w morzach, oceanach, jeziorach. Odławiane są w celach przemysłowych i konsumpcyjnych. W gastronomii do najlepszych zaliczane są:
- krewetka argentyńska - mięso jest kruche, łatwo przyswajalne, w smaku zbliżone homara, lekko słodkawe, popularne nie tylko ze względu na smak, ale też na rozmiar: dochodzą prawie do 6 cm, nie hoduje się jej
- carabineros - mają piękny głęboki kolor zbliżony do malin, delikatna i słodka w smaku, najlepsza na surowo
- krewetka biała (Vannamei), jest hodowana na wielką skalę w obu Amerykach i Azji, stanowią bazę wielu popularnych dań
- krewetka tygrysia - należy do największych krewetek jadalnych, długość ich ciała może dochodzić do 33 cm
Inne skorupiaki
Wśród owoców morza znajdziemy też inne skorupiaki:
- langustynki - inna nazwa langustynki to homarzec, to europejski przedstawiciel skorupiaków występuje w Morzu Śródziemnym, częsty składnik dań na bazie owoców morza (paella, zupy, potrawy z grilla)
- pająki morskie - trochę podobne do krabów, ale są mniej masywne, mają mniejsze szczypce i okrągły grzbiet, łowione w Morzu Śródziemnym i Północnym
- kraby - to bardzo różnorodne zwierzęta, żyją w wodach słodkich i słonych, w głębokim morzu i lądzie, największy japoński krab pacyficzny rozpiętość ramion może mieć aż do 4 metrów - jedzenie kraba wymaga odpowiednich narzędzi i sztućców(podobnie jak w przypadku homarów)
- homary - najbardziej znane są dwa gatunki: amerykański i europejski, żyją w zimnych wodach oceanicznych - należą do największych skorupiaków (europejski może ważyć do 6 kg, amerykański do 20 kg)
- percebes - bardzo oryginalne wizualnie i smakowo, przypominają szpony zakończone pazurami, nie można ich hodować, a ich pozyskiwanie przy skałach i wysokiej fali jest bardzo niebezpieczne
- raki - kiedyś w Polsce bardzo popularne, niestety stan wód mocno przetrzebił populację raków w wielu krajach - jeśli ktoś chce posmakować dań z raków w najlepszym wydaniu, powinien zawitać do Szwecji w drugą środę sierpnia na Kräftpremiären, czyli Święto Raka
Jak jeść skorupiaki?
Jest kilka zasad, które zapamiętane pomogą nam nie popełnić gafy przy stole z biesiadnikami, którzy skorupiaki już jedli i wiedzą jak to robić. Krewetki koktajlowe i obrane jemy po prostu widelcem i nożem. Częściowo obrane często podawane w potrawach z grilla i daniach azjatyckich. Skorupką jest ich ogon, za który chwytamy, maczamy w sosie i zjadamy zostawiając ogonek w palcach. W niektórych potrawach krewetek się nie obiera i gotuje się je w całym pancerzu. W tym wypadku musimy sobie poradzić rękoma. Obieramy z pancerza i zjadamy zawartość. (W jednym z programów kulinarnych widziałem kompletnie zaskoczonego uczestnika, gdy miał przygotować koktajl z krewetek. Pierwsze co zrobi to, zaczął szukać miksera, aby zmiksować ugotowane krewetki… Dlatego przypominamy: koktajl z krewetek to danie podobne do sałatki z gotowanymi krewetkami, majonezem, przyprawami i dodatkami takimi jak awokado, ogórek, pomidorki…).
Większe skorupiaki jemy przy pomocy odpowiednich sztućców i przy odpowiednio przygotowanym stole. Powinna w pobliżu pojawić się serweta do wytarcia ust i dłoni, woda z cytryną w miseczce, naczynia na obrane pancerze.
Skorupiaki stanowią znaczną część pokarmu spożywanego przez ludzi. Są istotnym źródłem białka. Należy jednak pamiętać, że masowa hodowla daje efekty handlowe, inaczej jest z ekologią, zdrowiem i zrównoważonym życiem. Szukajmy morskich przysmaków łowionych w sposób ekologiczny i przyjazny środowisku. Owoce morza prosto od rybaka, są zdecydowanie lepsze od hodowanych na skalę przemysłową. W ten sposób wesprzemy miejscową społeczność, będziemy wiedzieli jak smakuje “prawdziwa” krewetka i nasz wyjazd nabierze nowego wymiaru.