Blog
Data publikacji: 20-05-2022
Synonimem amerykańskiej kuchni są oczywiście burgery i potrawy z kurczaka smażone w głębokim tłuszczu, ewentualnie szarlotka. I trudno nie zgodzić się z takim spojrzeniem na kuchnię rodem z USA. Jednak każdy stan, każde miasto ma swoje charakterystyczne potrawy, które zachwycą niejednego smakosza. Różnorodność - to słowo w amerykańskiej gastronomii jest podstawowe. Wszak Stany Zjednoczone to kraj emigrantów, którzy przywieźli ze sobą smaki ze swoich domów.
Kuchnia wielu narodów
W Stanach Zjednoczonych miesza się wiele narodowości, a co za tym idzie, wiele potraw ma swoje korzenie w kuchniach narodów i regionów, skąd pochodzili przybywający do Nowej Ziemi. Główne kierunki, skąd przybywali osadnicy, odnajdziemy bez trudu w potrawach współczesnej kuchni amerykańskiej:
- potrawy angielskie i irlandzkie
- potrawy meksykańskie - połączenie lokalnych smaków Meksyku i kuchni hiszpańskiej
- potrawy francuskie - południe USA, w dorzeczu Missisipi
- potrawy chińskie
- potrawy włoskie
- potrawy indyjskie
Oczywiście globalizacja i ekspansja wielu firm gastronomicznych, sprawiły, że trudno mówić o kuchni regionalnej w Stanach. Przecież doskonałe potrawy meksykańskie czy chińskie zjemy od granicy z Meksykiem, po Alaskę. Często też, możemy spotkać się z sytuacją, że dania kuchni narodowych nie są przygotowywane przez przedstawicieli tych narodów. W Nowym Jorku czy Chicago polskie dania często przygotowywane są w restauracjach i barach włoskich, czy latynoskich. Liczni emigranci z krajów Europy, Azji, Afryki (oczywiście należy też pamiętać o potomkach niewolników) poprzez kuchnię tworzą swoistą mieszankę aromatów i zwyczajów kulinarnych. Smaki karaibskie, latynoskie, żydowskie, arabskie, polskie, niemieckie, tajskie, wietnamskie i wiele, wiele innych znajdziemy w kartach menu wielu restauracji. Trzeba jednak przyznać, że odnosi się to do dużych miast. Na prowincji, w małych miasteczkach trudno znaleźć coś innego niż burgera lub smażonego kurczaka.
Popularne potrawy amerykańskie
Jak już powiedzieliśmy, amerykańska kuchnia to nie tylko burgery i kurczaki. To także dania właśnie amerykańskie, mające swoją historię i uwielbiane przez miliony Amerykanów, choć być może w Polsce czy Europie nie zawsze znane.
- hot dog sonora - wymyślony w Meksyku, w latach 80, hot dog sporządzony z grillowanej parówki, owiniętej w bekon z dodatkiem fasoli pinto, pomidorów, cebuli, przypraw, majonezu, musztardy i salsy jalapeño - ten hot dog jest bardzo popularny w południowej Arizonie
- pizza New Haven - placek w stylu włoskim, pieczony w piecu opalanym drewnem z dodatkiem świeżych małży, tartego sera, oregano, czosnku i oliwy - nazwa tej pizzy pochodzi od miasta New Haven w stanie Connecticut, gdzie podobno ją wymyślono
- Chicago Deep Dish - przeciwieństwem pizzy z New Haven, jest pizza pochodząca z Chicago - to gruby, mocno drożdżowy placek, pieczony w głębokiej patelni, z dużą ilością składników i polany dużą porcją sosu pomidorowego (sposób układania dodatków jest odwrotny niż w klasycznej pizzy, czyli ser idzie na spód)
- poke bowls - potrawa hawajska, sporządza się ją z kawałków surowej ryby, przypraw i ciepłego ryżu oraz dressingu (to wersja podstawowa, można spotkać także jej wariacje kulinarne gdzie ryż zastąpiony jest makaronem sojowym lub ryżowym, ryba mięsem lub tofu)
- ostrygi Gór Skalistych - to wbrew nazwie bycze (czasami bizonie, świńskie lub baranie) jądra smażone w głębokim tłuszczu, podawane jako przystawka - potrawa ta popularna jest w amerykańskich stanach i kanadyjskich prowincjach, przez które ciągną się Góry Skaliste
- gumbo - potrawa z Luizjany, jednogarnkowa potrawka lub rodzaj zupy składająca się z bulionu, owoców morza, mięsa, warzyw i przypraw typowych dla kuchni tego regionu (tzw. kuchnia cajun), zagęszczana zasmażką
- clam chowder - to zupa z małży, ziemniaków, cebuli i solonej wieprzowiny - ma kremową konsystencję i jest uważana za podstawę wszystkich amerykańskich zup z owocami morza
- smażone ravioli - dla smakoszy kuchni włoskiej, może być to zaskoczenie - pierożki ravioli są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu, podawane w sosie marinara, danie to jest popularne w Missouri
Przedstawione dania to tylko wycinek amerykańskiej kuchni. Oprócz burgerów i smażonego drobiu znajdziemy w amerykańskich barach i restauracjach zupy, owoce morza, dania wegetariańskie, wegańskie i dobre desery. Postrzeganie amerykańskiej kuchni tylko przez pryzmat sieciówek z fast foodami jest nie do końca sprawiedliwe. No, ale trudno się dziwić. Ciężko posmakować innych dań amerykańskich poza granicami Stanów Zjednoczonych.