Strona główna
/
Blog
/
Tylko do chrupania? Orzechy na wiele sposobów

Blog

 
Tylko do chrupania? Orzechy na wiele sposobów

Tylko do chrupania? Orzechy na wiele sposobów

Data publikacji: 30-05-2022

Orzechy są jedzone od zarania ludzkości. W dzisiejszych czasach są obok chipsów najpopularniejszą przekąską. Spożywamy je w różny sposób, w zależności od smaku i własnych upodobań. Orzechy dostępne w handlu mogą być w łupinach, łuskane, solone, słodzone, w polewach różnego smaku, w czekoladzie. Smażone i pieczone. Przyjrzyjmy się jednak orzechom w innych rolach niż dobre przekąski.

Czym są orzechy?

No właściwie to każdy wie. Jednak kilka informacji o orzechach trzeba sobie przypomnieć. Orzechy to są owoce lub nasiona! Słysząc słowo “owoce” mamy na myśli zazwyczaj coś słodkiego, łatwego do zjedzenia, pachnącego świeżością. Orzechy natomiast, to dziwne owoce, z twardą skorupą, bądź łupiną. Aby dostać się do ich środka, najczęściej trzeba się nieźle natrudzić, często używając odpowiednich narzędzi. Co to za owoce? No, ale jednak. Choć jest wyjątek. Orzechy arachidowe. To rośliny, które należą do roślin strączkowych. Bliżej im do fasoli czy grochu niż orzechów. Jednak ze względu na podobne wartości odżywcze i smak zaliczone zostały (przynajmniej w handlu) do rodziny orzechów.

Orzechy w kuchni

Orzechy są bogate w wiele minerałów i są dość kaloryczne z uwagi na sporą zawartość tłuszczu. Dzięki tym właściwościom bardzo dobrze wpływają na nasz system nerwowy, pracę przewodu pokarmowego. Mają właściwości przeciwzapalne i kojące. Poprawiają stan naszej skóry i włosów. Ich działanie jest dobroczynne, choć niektórzy mogą być narażeni na reakcje alergiczne po orzechach.

Ogół zalet, smak i duża uniwersalność orzechów sprawia, że wykorzystywane są w wielu potrawach. Doskonale sprawdzają się w cukiernictwie. Orzechowe torty, kremy, lody pamięta się przez całe życie. Orzechy w czekoladzie, przygotowywane w cukierniach z surowców najwyższej jakości, mogą zakręcić w głowach wielu koneserom słodkości. Orzechy jako wspaniały dodatek do sosów w kuchniach azjatyckich, jako nadzienia do mięs i drobiu. W końcu kokosy, które opanowały chyba największy obszar kuchennych rejonów. Mleczko kokosowe, wiórki, woda kokosowa to produkty spożywcze, ale z kokosa to nie wszystko. Trzeba także wspomnieć o różnego rodzaju destylatach z orzechami w roli głównej. Orzechowe wódki, nalewki na trawienie, likiery do słodkości. Specyficzny smak, często doprawiony miodem tworzy smakowite połączenie.

Orzechowe kosmetyki

Kosmetyki tworzone z udziałem orzechów, mają długą tradycję, a ich dobroczynną naturę poznali już ludzie w dawnych wiekach. Doskonałym przykładem wykorzystania orzechów w produkcji kosmetyków jest orzech włoski. Produkty, które się z niego otrzymuje to między innymi:

  • farby do włosów i szampony koloryzujące
  • preparaty przeciw trądzikowi i łupieżowi
  • samoopalacze
  • kremy o działaniu bakteriobójczym i nawilżającym
  • kosmetyki do pielęgnacji włosów
  • peelingi do ciała, żele myjące

Najpopularniejsze orzechy wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym to:

  • orzechy arganowe - pochodzą z Maroka, mają ponad 100 substancji odżywczych
  • orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny - popularne w całej Europie, zawierają bardzo dużo witaminy E, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
  • makadamia - orzech uprawiany głównie w Australii, zawiera dużo witamin A, E i B, olej z makadamii ma zastosowanie w kosmetykach pielęgnujących skórę (rozstępy, cellulit)
  • orzechy włoskie - poprawiają pamięć i koncentrację, zawierają sporo fosforu, a także magnez i cynk
  • migdały - to nasiona, a nie owoce, największym producentem są Stany Zjednoczone, zawierają dużo błonnika, witaminy E, NNKT i potasu

Węgiel z kokosa

Brzmi to dość dziwnie. Jest to jednak prawdziwa informacja. Z kokosów robi się węgiel. Dokładniej węgiel aktywny. Jest to substancja, która mówiąc w skrócie, ma bardzo dobre właściwości absorbujące, dzięki czemu może być wykorzystywany jako pochłaniacz wielu związków chemicznych. Węgiel aktywny (aktywowany) produkowany jest z wielu surowców, a jednym z nich są łupiny orzecha kokosowego. Wielu specjalistów uważa, że aktywny węgiel z kokosa, jest najlepszy do destylacji alkoholu. Dzięki swoim właściwościom fizycznym jest uznawany za najlepszy produkt w swojej klasie. Wykorzystywany jest przede wszystkim w gorzelnictwie. Oczyszcza i odbarwia alkohol, pozbawia go zapachu drożdży, eliminuje niekorzystne aromaty. Potrafi uczynić alkohol łagodniejszym. Oczyszcza i uzdatnia wodę i inne ciecze.

Jedząc orzechy, nie przesadzajmy z ich ilością. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka to ok. 30 gramów. Pamiętajmy także o tym, że to rośliny bardzo pomocne w życiu ludzi. A jeśli w okolicy znajdziemy leszczynę, zadbajmy o nią, bo to NASZ orzech…