Strona główna
/
Aktualności
/
20 stycznia - Dzień Bigosu

Aktualności

 
20 stycznia - Dzień Bigosu

20 stycznia - Dzień Bigosu

20 stycznia nasza sztandarowa potrawa obchodzi swoje święto – to w tym dniu obchodzimy Dzień Bigosu.

 

Jak ważna to dla Polaków potrawa świadczy fakt, że sam wieszcz Adam Mickiewicz poświęcił jej wersy w naszej epopei narodowej „Panu Tadeuszu”:

 

„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.

Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”

 

W czym tkwi więc fenomen bigosu?

Przede wszystkim w jego smaku. Jest to potrawa treściwa zaspokajająca głód na kilka godzin. DO tego nie jest specjalnie drogi i można go przechowywać przez dłuższy czas, z którym to nabiera on swojego smaku. Można powiedzieć, że bigos jest jak wino – czym starszy tym lepszy.

 

Jak przyrządzamy bigos?

Ponieważ jest to potrawa wieloskładnikowa i bardzo urozmaicona w każdym regionie przyrządza się ją według unikalnej receptury. Mimo to istota przepisu zostaje zawsze ta sama. Podstawą jest kapusta, kiełbasa oraz mięso, a o pozostałych składnikach decydują sami przyrządzający. W dodatkach pojawiają się suszone grzyby, śliwki, świeży koper, koncentrat pomidorowy lub rodzynki. Potrawa może być też podlewana czerwonym winem. By smak bigosu był jeszcze bardziej wyrazisty warto połączyć długotrwałe gotowanie z chłodzeniem.

 

A jak my świętujemy Dzień Bigosu?

Jak bigos to niezbędny jest dobry garnek do jego przygotowania. My właśnie z tej okazji od dzisiaj do końca stycznia wszystkie garnki oferujemy dla Was w obniżonej cenie.

 

GARNKI