Blog

 
Świąteczne ciekawostki

Świąteczne ciekawostki

Święta Bożego Narodzenia już niebawem. Jak co roku, zasiądziemy przy wigilijnym stole, podzielimy się opłatkiem, skosztujemy dwunastu potraw, sianko pod obrusem będzie pachnieć, dzieci z niecierpliwością będą zerkać na choinkę.

Kuchnia turecka - historia regionu na talerzu

Kuchnia turecka - historia regionu na talerzu

Czy turecka kuchnia to tylko kebab? Oczywiście, nie. Kraj ten jest częstym kierunkiem polskich turystów, którzy mogą spróbować tureckich potraw na miejscu, nie tylko kebabów.

Polska kuchnia regionalna: Mazowsze

Polska kuchnia regionalna: Mazowsze

Mazowsze znajduje się w centralnej części Polski właściwie od zawsze, niezależnie od przebiegu granic. Jak na centralną część kraju przystało, to tu skupia się władza i tu wyznacza się kierunki rozwoju. Wszak Warszawa to także Mazowsze.

Tajne receptury kulinarne

Tajne receptury kulinarne

Odkąd jedzenie stało się nie tylko koniecznością dnia codziennego, ale i rodzajem sztuki, receptury poszczególnych dań, w niektórych przypadkach były otoczone tajemnicą.

Kasztany - nie tylko do zabawy

Kasztany - nie tylko do zabawy

“W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle”. Te słowa z serialu “Stawka większa niż życie” przeszły do potocznego języka i można zaryzykować twierdzenie, że spowodowały zainteresowanie jadalnymi kasztanami. Tak, jadalnymi, a nie tymi zbieranymi z dz

W listopadzie kulinarne klasyki

W listopadzie kulinarne klasyki

Listopad w Polsce, pod względem kulinarnym przynosi trzy kulinarne klasyki. To specjały powiązane ze Świętem Niepodległości, choć nie tylko. Mówimy tu o schabowym oraz gęsinie i Rogalach Świętomarcińskich.

Kuchnia czeska to nie tylko piwo i knedliczki

Kuchnia czeska to nie tylko piwo i knedliczki

Kuchnię naszych południowych sąsiadów, często postrzegamy przez pryzmat “Przygód dobrego wojaka Szwejka” Jaroslava Haška. Dużo dobrego piwa i jakieś przekąski, w postaci kiełbas, parówek, sera. Jednak kuchnia czeska jest znacznie bogatsza i pełniejsza.

Przyprawowe vademecum: cząber, jałowiec, koper

Przyprawowe vademecum: cząber, jałowiec, koper

Zioła to uniwersalne rośliny. Oprócz zastosowań kulinarnych często wykorzystywane są w medycynie, przy produkcji kosmetyków, a nawet nadaje się im magiczną moc. Poznajmy kolejne zioła w naszym cyklu: cząber, jałowiec i koper

Wyrośnięte wypieki - czym spulchniamy ciasta?

Wyrośnięte wypieki - czym spulchniamy ciasta?

Wypieki potrafią przysporzyć wielu emocji w kuchni. Nawet osoby z dużym doświadczeniem w pieczeniu ciast czy bułeczek, mają gdzieś w głębi swojej duszy niepokój. Wyrośnie czy nie? Będzie zakalec?

Polska kuchnia regionalna - Galicja

Polska kuchnia regionalna - Galicja

Na mapie dzisiejszej Polski, próżno szukać regionu nazywanego Galicja. To nazwa historyczna, która odnosi się do terenów I Rzeczypospolitej, przejętych przez Austrię w wyniku I i III rozbioru.

Jabłka, gruszki, śliwki - jesienne pyszności

Jabłka, gruszki, śliwki - jesienne pyszności

Jesień. Pora roku, która wnosi w życie elementy nostalgii. Po letnim wypoczynku, wakacyjnych szaleństwach przychodzi wyhamowanie, refleksja.

Kaszanki, kiszki, krupnioki. Tylko na grilla

Kaszanki, kiszki, krupnioki. Tylko na grilla?

Wymienione w tytule nazwy dotyczą w zasadzie jednego produktu. Różnice mogą wynikać z miejsca, gdzie są produkowane oraz proporcji składników. Jednak składniki do produkcji tych wyrobów są takie same.